#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Představujeme nové české docenty urologie


Vyšlo v časopise: Ces Urol 2010; 14(2): 118
Kategorie: Zpráva

Doc. MUDr. Jan Krhut, PhD. (*1967) ukončil v roce 1992 studium na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po promoci nastoupil na Urologické oddělení Fakultní nemocnice Ostrava, kde pracoval nejprve jako sekundární lékař, od roku 2003 jako zástupce primáře a od roku 2006 vykonává funkci přednosty oddělení. První atestaci z urologie složil v roce 1995, 2. atestaci v roce 2000. Roku 2007 ukončil doktorandské studium obhajobou dizertační práce na téma „Využití botulinumtoxinu v terapii neurogenních dysfunkcí dolních cest močových“.


V prosinci 2009 úspěšně obhájil habilitační práci na téma Dysfunkce dolních cest močových, s účinností od 1. února 2010 pak byl jmenován docentem pro studijní obor chirurgie.

Jeho hlavním profesním zájmem je zejména oblast inkontinence a neurogenních dysfunkcí močových cest. Je průkopníkem využití neinvazivních neurostimulačních metod, slingových metod v léčbě stresové inkontinence u žen, konzervativních metod léčby hyperaktivního měchýře a využití botulinumtoxinu v urologii u nás. Významně přispěl k popularizaci metody intermitentní katetrizace a jejímu zavedení do rutinní praxe. Podílel se významnou měrou na tvorbě národních standardů urologické péče o pacienty po míšním poranění.

Pedagogicky působí od roku 2004 na Ostravské univerzitě, podílí se na výuce chirurgických oborů studentů Lékařské fakulty UP Olomouc a spolupracuje s Jesseniovou lekárskou fakultou UK v Martině. Je autorem nebo spoluautorem více než 110 odborných sdělení, přednášek, posterů či článků doma i v zahraničí.

Je hlavním autorem u nás prioritní monografie Neurourologie. Významným počinem je i souborná monografie Hyperaktivní močový měchýř.

Obě byly výborem ČUS oceněny v soutěži o nejlepší publikaci roku.

Absolvoval zahraniční studijní pobyty v Německu, Itálii, Rakousku, Velké Británii a v Egyptě. V roce 2002 mu bylo jako prvnímu urologovi z České republiky uděleno stipendium Evropské urologické asociace, v jehož rámci pracoval jeden rok na Neurourologické jednotce Univerzitní kliniky v rakouském Innsbrucku pod vedením prof. Madersbachera, s nímž spolupracuje dodnes.

Doc. MUDr. Krhut, PhD. je členem České urologické společnosti (ČUS), sekretářem Sekce urodynamiky a neurourologie ČUS, dále členem Urogynekologické společnosti ČR, Paraplegiologického fóra, Evropské urologické společnosti (EAU), Mezinárodní společnosti pro kontinenci (ICS), Evropské urogynekologické společnosti (EUGA), Mezinárodní urogynekologické společnosti (IUGA) a Mezinárodní společnosti pro onemocnění míchy (ISCoS).

Mezi jeho koníčky patří především cestování, historie, architektura a fotografování. Málokdo ví, že ještě souběžně se svou lékařskou profesí pracoval více než 15 let jako průvodce cestovního ruchu.

doc. MUDr. Milan Hora, Ph.D.


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 2

2010 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#