#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřela prof. MUDr. Jarmila Boguszaková DrSc.


Autoři: prof. MUDr. CSc. Kuchynka Pavel;  Fcma
Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Oftal., 76, 2020, No. 2, p. 98
Kategorie: Zprávy

Profesorka Boguszaková zemřela 24. prosince 2019. Byla výraznou postavou české oftalmologie a také patřila do řady žen - očních lékařek, které mohou být vzorem pro další generace.

Promovala v roce 1960 na LF MU v Brně. Po několikaleté praxi na Očním oddělení v Jihlavě nastoupila jako odborná asistentka na Oční kliniku ILF ve FN Bulovka, kde se později stala vedoucím katedry ILF až do roku 1991. Od tohoto roku až do roku 2000 byla profesorkou a přednostkou I. Oční kliniky LF VFN v Praze. Od roku 2000 až do svého odchodu do důchodu v roce 2009 zastávala funkci vedoucího katedry oftalmologie IPVZ a pracovala na oční klinice 3. LF a FNKV v Praze na Vinohradech.

Profesorka Boguszaková byla autorkou mnoha publikací, mezi jinými první autorkou knihy Akutní stavy v oftalmologii (2006), dále autorkou kapitol v prvním i druhém vydání monografie Oční lékařství 2007 a 2016).

 V České oftalmologické společnosti, kde byla dlouholetou členkou, zastávala funkci místopředsedkyně a sekretáře společnosti. Má velkou zásluhu na vysoké úrovni časopisu Česká a Slovenská oftalmologie, který vedla sedmnáct let (1991–2008). Byla členkou mnoha mezinárodních odborných společností.

Paní profesorka byla také dvě funkční období členkou předsednictva České lékařské společnosti JEP. V roce 2006 ji byla udělena medaile ČLS JEP a dále ji bylo uděleno čestné členství v České oftalmologické společnosti.

Paní profesorku jsem blíže poznal jako kolegyni, když se mnou pracovala na Oční klinice v Praze na Vinohradech. Byla vynikající oční lékařka a zkušený pedagog.

Byla to vždy dáma, se kterou bylo radost diskutovat nejen o odborných věcech.

Asi čtyři roky po převratu, když jsem měl poprvé možnost cestovat do USA a navštívit své příbuzné v New Yorku, tak jsem při procházce ke svému překvapení najednou zahlédl Jarmilu, jak stojí s cigaretou opřená o Empire State Building. Tvářila se tak klidně a spokojeně a užívala si pohled na rušnou ulici před ní. Takto ji stále vidím.

Budu na ni vždy s úctou vzpomínat.


Štítky
Oftalmologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská oftalmologie

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#