#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel doc. MUDr. Roman Schröder, CSc.


Autoři: prof. MUDr. Vladimír Smrčka, CSc.;  prof. MUDr. Radim Jančálek, Ph.D.;  prof. MUDr. Martin Smrčka, Ph.D. MBA.
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2020; 83/116(6): 674
Kategorie: Personalia

Dne 6. listopadu 2020 nás opustil bývalý přednosta Neurochirurgické kliniky v Brně doc. Schröder.

Narodil se v červenci 1929 v Brně v rodině strojvůdce. Tato činnost bývala a je velmi zodpovědná a kladla vysoké nároky na pečlivost, přesnost a dochvilnost. V takovém duchu byl Roman Schröder vychován a takto působil i v životě.

Studoval lékařskou fakultu UJEP v Brně a po promoci působil několik let na chirurgii v Banské Štiavnici. V roce 1962 se vrátil do Brna na neurochirurgické oddělení I. chirurgické kliniky FN u sv. Anny. Zde působil pod vedením doc. Gotfrýda a do habilitace v roce 1980 prošel všemi funkcemi. V roce 1969 se neurochirurgie osamostatnila a stala se klinikou.

V roce 1982 vystřídal doc. Schröder svého předchůdce ve funkci přednosty Neurochirurgické kliniky. V roce 1992 se klinika přestěhovala do nově vybudované FN Brno, kde zůstal přednostou až do roku 1996. Na klinice pak působil následujících 6 let, kdy předával dál své vědomosti a zkušenosti.

Doc. Schröder byl povahově mírný a uvážlivý člověk, což značně přispělo ke zklidnění někdy až hektického klimatu na pracovišti. Podílel se na významné proměně oboru, když byla předchozí pionýrská nejistota díky zavedení CT (v Brně od roku 1982) zažehnána zlepšením operačních výsledků. Doc. Schröder si také uvědomoval, že se nová doba neobejde bez zavedení mikroskopu a mikrochirurgické operační techniky do rutinní neurochirurgické praxe. Byl však ještě představitelem staré školy a na osvojení si těchto dovedností mu již nezbývalo mnoho času.

Operatér Roman Schröder byl sebevědomý a velmi výkonný. Vedle onkologické a spinální neurochirurgie měl v oblibě operace aneuryzmat a arteriovenózních malformací mozku. Styl jeho operativy byl jako jeho povaha – klidný a uvážlivý. Vědecky se zabýval měřením nitrolebního tlaku a spontánním nitrolebním krvácení. Naopak v administrativních činnostech spojených s funkcí přednosty zalíbení nenašel a rád je delegoval na svoje zástupce.

Práce doc. Romana Schrödera byla po celý život poctivá a intenzivní. Ve funkci přednosty strávil nejprve ve FN u sv. Anny a poté ve FN Brno celkem 14 let. Čest jeho památce.


Jménem všech spolupracovníků ve FN u sv. Anny a FN Brno:

prof. MUDr. Vladimír Smrčka, CSc.

prof. MUDr. Radim Jančálek, Ph.D.

prof. MUDr. Martin Smrčka, Ph.D., MBA


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 6

2020 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#