#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Střední generace gastroenterologů a hepatologů


Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2015; 69(4): 324
Kategorie: 70 let České gastroenterologické společnosti

prof. MUDr. Petr Urbánek, CSc.


Narodil se 12. července 1969 v Praze. Po absolvování 1. LF UK v Praze v roce 1993 pracoval na I. a IV. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze. Od roku 2005, kdy byl jmenován docentem v oboru vnitřního lékařství, působí na Interní klinice 1. LF UK a ÚVN v Praze na pozici vedoucího lůžkového oddělení. Titul CSc. získal v roce 2000 za dizertační práci na téma Dia­gnostika a terapie chronické hepatitidy C. V květnu letošního roku byl jmenován profesorem vnitřního lékařství. Kromě chronických virových hepatitid je předmětem jeho zájmu také problematika portální hypertenze a hepatocelulárního karcinomu. Z endoskopických metod se soustředí především na ERCP, PTC a odvozené metody. Převážně v domácím tisku publikoval celkem 86 prací, u 45 z nich jako první autor. Členství v odborných společnostech: Česká gastroenterologická společnost, Česká hepatologická společnost, Vedoucí pracovní skupiny ČHS pro chronické hepatitidy, European Association for the Study of the Liver, Předseda České hepatologické společnosti ČLS

Historie hepatologie na území České republiky

Gastroent Hepatol 2015; 69(4): 325–326

doc. MUDr. Jan Martínek, Ph.D., AGAF


Narodil se 16. května 1969 v Praze. Po absolvování 1. LF UK v Praze v roce 1994 pracoval na Interní klinice FN v Motole, na Gastroenterologickém oddělení Univerzitní nemocnice v Lausanne (CHUV), kde dokončil doktorskou tezi, následně šest let v IKEM Praha a tři roky jako primář Gastroenterologického oddělení v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi, kdy ve stejné době spolupracoval s Gastroenterologickým oddělením nemocnice v Jablonci nad Nisou. V letech 2008–2012 pracoval na Oddělení gastroenterologie, hepatologie a metabolizmu Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN v Praze a od roku 2012 opět působí na Klinice hepatogastroenterologie v IKEM. Titul Ph.D. obhájil v roce 2005, docentem pro vnitřní nemoci byl jmenován v roce 2013 a od roku 2012 je jmenován „Fellow“ Americké Gastroenteriologické Společnosti (AGAF). Za svůj přínos získal již několik ocenění, např. za nejlepší vědeckou práci na UEGW 1997 v Birminghamu či publikaci v roce 2003 u autora do 35 let. Od roku 1998 se věnuje výuce studentů medicíny I. a II. LF UK a LF Ostravské univerzity. Do klinické praxe zavedl v ČR metodu perorální endoskopické myotomie (POEM) a je respektovaným odborníkem v oblasti jícnových onemocnění, H. pylori a intervenční a experimentální endoskopie. Je autorem 22 publikací s impakt faktorem (z toho 18× jako první nebo „senior“ autor), autorem či spoluautorem osmi knižních publikací a několika desítek publikacích v českých periodikách. Je členem AGA, ČGS a ČLS JEP a v roce 2014 byl zvolen členem „UEG Assembly“.

Nekonečná endoskopická cesta aneb endoskopická chirurgie – nový obor?

Gastroent Hepatol 2015; 69(4): 327–337

MUDr. Martin Bortlík, Ph.D.


Narodil se 13. března 1970 v Litoměřicích. Absolvent 1. LF UK v Praze v roce 1994, atestaci z gastroenterologie složil v roce 2000. V roce 2009 obhájil disertační práci na téma Karcinogeneze kolorektálního karcinomu a karcinom asociovaný s idiopatickými střevními záněty. V letech 1994–2007 pracoval na II., resp. IV. interní klinice VFN v Praze, od roku 2007 pracuje v Klinickém a výzkumném centru pro střevní záněty ISCARE. Absolvoval odborné stáže v Berlíně a Houstonu. Od roku 2005 se věnuje výuce studentů na 1. LF UK a výuce postgraduální. Hlavní oblastí zájmu jsou idiopatické střevní záněty a digestivní endoskopie. Je autorem či spoluautor přibližně 30 publikací v impaktovaných časopisech, pěti kapitol v monografiích a několika desítek prací v domácích odborných časopisech. Je členem České gastroenterologické společnosti, České internistické společnosti a Evropské společnosti pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu (ECCO), kde je od roku 2008 národním reprezentantem za ČR.

Vývoj léčby idiopatických střevních zánětů v posledních 20 letech

Gastroent Hepatol 2015; 69(4): 341–350


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Vzťahy

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 4

2015 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#