#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Péče o reprodukční zdraví žen s revmatoidní artritidou, psoriázou a psoriatickou artritidou ve fertilním věku v běžné klinické praxi


Reproductive health care in women with rheumatoid arthritis, psoriasis and psoriatic arthritis of childbearing age in routine clinical practice

A certain number of rheumatology and dermatology patients are women of childbearing age who are diagnosed with inflammatory rheumatic diseases and psoriasis. Subsequently they are treated with disease-modifying drugs (including biological ones) while the proportion of women treated with any of the biological drugs is increasing. These patients often consider becoming pregnant and starting or expanding their families.
Aim of the study: The aim of the presented questionnaire survey was to find out how rheumatologists and dermatologists in their female patients with rheumatoid arthritis, psoriasis and psoriatic arthritis cope with the needs for family planning, pregnancy and breastfeeding as  well as their possible maternal concerns. The main task was to map the needs for communication between patients and physicians, collaboration with other medical specialists and potential impact of reproductive journey’s issues on the therapeutic requirements in real clinical practice.
Methods: It was a questionnaire survey with 55 questions (given in English language) focusing on identifying the needs related to the reproductive health of fertile female patients living with rheumatoid arthritis, psoriasis and psoriatic arthritis. A total of 82 rheumatologists from the Czech Republic, Hungary and Slovakia and 38 dermatologists from the Czech Republic and Slovakia participated in this investigation.
Results: The ratio of the fertile female patients with moderate to severe rheumatoid arthritis, psoriasis and psoriatic arthritis, i.e. between 18 and 45 years of age, represents 10 to 30%. Approximately two thirds of respondents discuss family planning with their patients when making a diagnosis. In the care a higher number of rheumatologists collaborate with a wider range of other specialists compare to dermatologists who mostly consult only a gynecologist-obstetrician. Half of rheumatologists usually modify systemic treatment only 6 months before the patient would like to get pregnant while dermatologists act on average much earlier. Drugs of the first choice against flares during pregnancy are glucocorticoids for both specialties. Information on family planning was most often acquired by healthcare professionals from official guidelines and recommendations as well as from conferences and congresses. The physicians would welcome more congresses and interdisciplinary forums based on case reports as the most useful sources of information.
Conclusion: Timely initiation of discussion about family planning and ongoing dialogue with healthcare professionals are important for all women of childbearing age. The implications of medical treatment must be considered in all women with rheumatoid arthritis, psoriasis and psoriatic arthritis who are sexually active, even if they are not actively planning to start a family. The need for better and open communication, more holistic, multidisciplinary, collaborative and integrated care about these patients consistently emerged in the survey.

Keywords:

reproductive health – Psoriatic arthritis – Psoriasis – rheumatoid arthritis – inflammatory rheumatic diseases – women’s health of childbearing age – need for communication


Autoři: M. Olejárová 1;  Ž. Macejová 2;  S. Gkalpakiotis 3;  L. Procházková 4;  Z. Tóth 5;  P. Prágr 6
Působiště autorů: Revmatologický ústav, Praha 1;  1. interná klinika LF Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, Košice 2;  Dermatovenerologická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha 3;  Revmatologická klinika FN u sv. Anny v Brně 4;  Faculty of Medicine of the Univ ersity of Debrecen 5;  PHARMICO, a. s., Brno 6
Vyšlo v časopise: Čes. Revmatol., 29, 2021, No. 2, p. 97-106.
Kategorie: Originální práce

Dotazníkový průzkum u revmatologů a dermatologů v České a Slovenské republice a v Maďarsku

Souhrn

Určitou část pacientů revmatologických a dermatologických ordinací představují ženy ve fertilním věku, kterým jsou diagnostikována zánětlivá revmatická onemocnění a psoriáza, a následně jsou tyto ženy léčeny chorobu modifikujícími léky (včetně biologických), přičemž podíl žen, léčených některým z biologických léků se stále zvyšuje. Tyto pacientky často uvažují o těhotenství a založení nebo rozšíření své rodiny. 
Cíle studie: Cílem předkládaného dotazníkového průzkumu bylo zjistit, jak revmatologové a dermatologové reagují u svých pacientek s revmatoidní artritidou, psoriázou a psoriatickou artritidou na jejich potřebu plánování rodičovství, těhotenství a kojení i jejich případné obavy spojené s mateřstvím. Hlavním úkolem bylo zmapovat potřeby v oblasti komunikace mezi pacientkami a lékaři, ale i spolupráci mezi různými lékařskými odborníky navzájem a možné dopady zohlednění terapeutických požadavků z oblasti reprodukčního zdraví na indikovanou léčbu v prostředí reálné klinické praxe.
Metodika: Jednalo se o dotazníkový průzkum prostřednictvím 55 otázek v anglickém jazyce se zaměřením na identifikaci potřeb souvisejících s reprodukčním zdravím pacientek ve fertilním věku, které žijí s revmatoidní artritidou, psoriázou a psoriatickou artritidou. Celkem se šetření zúčastnilo 82 revmatologů z České republiky, Maďarska a Slovenska a 38 dermatologů z České republiky a Slovenska.
Výsledky: Podíl pacientek se středně těžkými až těžkými formami revmatoidní artritidy, psoriázy a psoriatické artritidy ve fertilním věku, tj. věku mezi 18–45 lety, představuje 10–30 %. Přibližně dvě třetiny respondentů diskutuje se svými pacientkami plánování rodiny při stanovení diagnózy. Při péči o takové pacientky spolupracují revmatologové se širší škálou dalších odborníků než dermatologové, kteří většinou konzultují jen gynekologa-porodníka. Polovina revmatologů obvykle modifikuje systémovou léčbu jen 6 měsíců před plánovaným početím na rozdíl od dermatologů, kteří v průměru reagují mnohem dříve. U obou specializací jsou při akutní atace onemocnění v době těhotenství lékem první volby glukokortikoidy. Informace týkající se plánování rodičovství lékaři nejčastěji čerpali z oficiálních pokynů a doporučení, dále pak také z konferencí a kongresů. Jako nejužitečnější zdroje informací by lékaři uvítali více kongresů a interdisciplinární fóra s kazuistikami.
Závěr: Včasné zahájení diskuze o plánování rodiny a trvalý dialog s lékaři jsou důležité pro všechny ženy ve fertilním věku. Důsledky léčby musí být brány v úvahu u všech žen s revmatoidní artritidou, psoriázou a psoriatickou artritidou, které jsou sexuálně aktivní, i když aktivně neplánují založení rodiny. V průzkumu se stále objevovala potřeba lepší a otevřené komunikace a komplexnější, multidisciplinární, kolaborativní a integrované péče o tyto nemocné.

ÚVOD

V současnosti je mnoho žen léčeno pro chronická zánětlivá imunitně zprostředkovaná onemocnění, jako jsou revmatoidní artritida (RA), psoriatická artritida (PsA) nebo psoriáza (Ps). U některých z nich převládají mezi postiženými ženy, např. u RA jsou ženy postiženy až 3krát častěji než muži (1), první příznaky se u žen objevují v nižším věku než u mužů a ženské pohlaví je spojeno i se závažnějším
průběhem nemoci.

Donedávna byly lékařské znalosti tzv. „genderově neutrální” a lékaři tyto znalosti a léčebné postupy aplikovali na své pacienty bez ohledu na jejich pohlaví a schopnosti reprodukce. V průběhu posledního desetiletí však řada studií v různých lékařských oborech vyvrátila tuto představu jednotné medicíny pro všechny pacienty bez rozdílu a odhalila, že medicína je (a musí být) ve skutečnosti „genderová” (2). Právě důraz na reprodukční zdraví se stává důležitou součástí moderní komplexní péče. Chronická revmatická onemocnění a psoriáza často postihují ženy ve fertilním věku, a proto si řada žen přeje mít děti i po stanovení diagnózy (3).

Pacientky se zánětlivým revmatickým onemocněním a psoriázou, které těhotenství plánují, řeší mimo běžné problémy spojené s těhotenstvím také otázky, jak nemoc a její léčba ovlivňuje početí a přirozený průběh těhotenství a porodu, zda nemoc ovlivní vývoj plodu v děloze i dítěte po narození, zda bude žena moci kojit a naopak, jak těhotenství a porod ovlivní její zdravotní stav, případně schopnost se o dítě starat (4). Ženy s revmatickým onemocněním a psoriázou ve fertilním věku mají své jedinečné potřeby, které by měla současná medicína reflektovat, a ošetřující lékaři těchto pacientek by měli být v tomto smyslu vzděláni a schopni příslušnou péči zajistit (5).

Revmatoidní artritida postihuje ženy 3krát častěji než muže, často ve fertilním věku (1). Rozhodnutí partnerů o rodičovství mohou být náročná, často jsou ovlivněna vnímáním vlastního chorobného stavu, potřebami zdravotní péče i komplexní farmakologickou léčbou (6).

Psoriáza je onemocnění, jehož dopad na partnerský a rodinný život může být horší než u RA. Průměrný věk žen s diagnózou psoriázy je 28 let (7). Zahájení léčby se obvykle překrývá s vrcholným obdobím reprodukce mezi 18 a 45 lety, což může pro léčbu představovat specifické výzvy (8). Charakteristickým rysem psoriázy je, že ovlivňuje všechny aspekty života pacienta. Navíc pokud se vyvíjí v období
dospívání, může být kumulativní dopad na sociální, emocionální a pracovní život značný a mít negativní vliv na schopnost jedince dosáhnout svého plného potenciálu.

Psoriáza může také vést k narušení sexuálního života. V odpovědi na dotazník (n = 481) uvedla čtvrtina pacientů sdružených v Dutch Psoriasis Association pokles sexuální aktivity po nástupu onemocnění, přičemž ženy byly postiženy ve větší míře než muži (33 % vs. 19 %; p < 0,0001) (9).

Psoriatická artritida postihuje asi pětinu pacientů s psoriázou, avšak může se za určitých okolností vyskytnout i u jedinců bez zjevného kožního postižení. Aktivní, neléčená nebo nedostatečně léčena PsA může vést k rovněž k ireverzibilní destrukci kloubů, funkčnímu poškození a zhoršení kvality života pacientů. U části nemocných může být postižen i osový skelet (sakroiliakální klouby a páteř), což může interferovat s fyzickou schopností pohlavního styku a přirozeného porodu (10).

V posledním desetiletí se léčba zánětlivých revmatických onemocnění a psoriázy významně zlepšila za použití nových biologických látek. Díky této kvalitativně nové léčbě se mohou zdravotničtí pracovníci vedle vlastní léčby soustředit i na další témata, jako jsou podpora pacientů otevřenou diskuzí o dopadech onemocnění na různé aspekty jejich života, což v případě mladých lidí zahrnuje i život partnerský včetně intimního (11). Význam diskuze s pacientkami ve fertilním věku pro plánování jejich rodičovství je přitom zásadní. Závažnost revmatoidní artritidy, psoriázy, psoriatické artritidy i přidružených komorbidit a jejich specifická léčba spolu s dalšími expozicemi mohou mít negativní vliv na těhotenství i vlastní porod.

Abychom mohli identifikovat témata, kterými se ženy s revmatickým onemocněním a psoriázou ve fertilním věku zabývají, a posoudit, zda současná každodenní klinická praxe poskytuje těmto potřebám adekvátní podporu a informace, provedli jsme ve spolupráci s revmatology a dermatology ve třech vybraných zemích střední Evropy dotazníkový průzkum s názvem „Zdraví žen ve fertilním věku při zánětlivých revmatických onemocněních a psoriáze”.

METODIKA

Cílem dotazníkového průzkumu byla identifikace problémů souvisejících s reprodukčním zdravím pacientek ve fertilním věku, které žijí s revmatoidní artritidou, psoriázou a psoriatickou artritidou, a posoudit, zda současná klinická praxe v České republice, v Maďarsku a na Slovensku poskytuje odpovídající podporu při řešení otázek reprodukčního zdraví.

Průzkum zkoumal obecné znalosti revmatologů a dermatologů v této oblasti, načasování a způsob diskuze o těch o tématech mezi pacientkami a lékaři, spolupráci mezi různými odborníky, způsoby léčby v době těhotenství a případné nenaplněné potřeby, jakož i získávání dalších informací, které by se mohly ukázat jako relevantní k danému tématu.

Dotazník byl distribuován od poloviny listopadu do poloviny prosince 2019. Vyplnilo jej celkem 120 lékařů ve třech středoevropských zemích. Revmatologové byli dotazováni v Maďarsku (n = 50), v České republice (n = 20) a na Slovensku (n = 12), dermatologové byli dotazováni v České republice (n = 30) a na Slovensku (n = 8). Všichni respondenti pracují v revmatologických nebo dermatologických
centrech a mají zkušenost s biologickou léčbou.

Dotazník zahrnoval celkem 55 otázek v anglickém jazyce a skládal se ze čtyř hlavních okruhů otázek:

  1. Epidemiologie a zhodnocení obecných znalostí revmatologů a dermatologů v oblasti reprodukčního zdraví
  2. Spolupráce mezi různými odborníky
  3. Současná terapeutická klinická praxe u pacientek ve věkové skupině 18–45 let
  4. Identifikace nenaplněných potřeb

Dotazníkové šetření se také zabývalo těmito otázkami: 

  • ovlivnění rozhodování stran další léčby v souvislosti s věkem nebo pohlavím pacienta 
  • posouzení optimální doby pro početí u žen s revmatoidní artritidou, psoriázou a psoriatickou artritidou
  • zda předchozí léčba onemocnění oddaluje početí a jaká je optimální doba pro úpravu léčby a dávkování poté, co je těhotenství naplánováno.

Dotazník byl koncipován tak, aby na jedné straně povzbuzoval spontaneitu respondentů u konkrétních odpovědí, ale na druhé straně zároveň umožňoval jednotné zpracování těchto odpovědí, jejich vzájemné porovnání a celkové vyhodnocení. Respondenti měli obvykle na výběr z několika možných odpovědí, které mohli dále rozšířit o neuvedené varianty anebo, pokud nabízené odpovědi nevystihovaly dostatečně situaci v jejich lokální klinické praxi, mohli odpovědět zcela spontánně vlastními slovy. Každá z 55 položek dotazníku obsahovala jasnou instrukci jak postupovat při jejím zodpovídání.

Ke statistickému zpracování byl použit chí-kvadrát test.

VÝSLEDKY

Celkem 65 % respondentů uvedlo, že podíl pacientek ve fertilním věku se středně těžkými až těžkými chronickými revmatickými chorobami, jako je revmatická artritida a psoriatická artritida, nebo se středně těžkou až těžkou psoriázou je 10–30 % (věk mezi 18–45 lety). Přibližně dvě třetiny respondentů diskutují se svými pacientkami plánování rodiny již při stanovení diagnózy. Podle zkušeností dotazovaných lékařů podíl neplánovaných těhotenství tvoří pouze méně než 20 %. Odborníci uvažují o dvou zásadních faktorech snižujících počet neplánovaných těhotenství. Jsou to lepší vzdělávání pacientů a jejich lepší spolupráce.

Při plánování rodiny a rodičovství pacientky nejvíce trápí otázka vlivu léčby na průběh těhotenství. Za ní pak následují obavy z vlivu vlastního onemocnění na jejich plodnost a dopady na kojení. Další problémy a otázky jsou uvedeny přehledně na obrázku 1. Pro 100 % dermatologů a 96 % revmatologů má potenciální fertilita jejich pacientek vliv na jejich rozhodování o léčbě. Na druhou stranu 11 % dermatologů a 39 % revmatologů připustilo, že pohlaví samo o sobě bezprostředně jejich volbu léčby neovlivňuje. Věk pacientů však ovlivňuje rozhodování lékařů o léčbě o něco výrazněji, konkrétně věk bere do úvahy 97 % dermatologů a 78 % revmatologů.

Hlavní riziko pro početí vidí lékaři v nekontrolovaném onemocnění a jeho tíži (obr. 2). Více než polovina (53 %) dermatologů a většina (79 %) revmatologů je přesvědčena, že výsledky těhotenství u pacientek s dobře kontrolovanou revmatoidní artritidou, psoriázou i psoriatickou artritidou jsou srovnatelné s běžnou populací.

V interdisciplinární spolupráci byl mezi dermatology a revmatology významný rozdíl. Zatímco většina dermatologů téměř výhradně spolupracuje jen s gynekologem-porodníkem, revmatologové sdílejí svá rozhodnutí s širší škálou specializací. Vedle gynekologa-porodníka je to i neonatolog, imunolog, internista, genetik a infektolog (obr. 3a,b).

o tzv. prekoncepční strategii léčby k cíli (preconception treat-to-target management), jež zohledňuje i přání pacientky otěhotnět, u revmatologů to bylo jen 17 %. Na druhou stranu více než polovina revmatologů uvedla, že obvykle modifikovala systémovou léčbu jen 6 měsíců před tím, než by pacientka chtěla otěhotnět, zatímco dermatologové v tomto ohledu jednali už mnohem dříve, přičemž 26 % z nich dokonce 2–3 roky před plánovaným rodičovstvím (obr. 4).

Jak u dermatologů, tak u revmatologů jsou během těhotenství lékem první volby při vzplanutí onemocnění u středně těžkých až těžkých pacientek glukokortikoidy, u revmatologů systémové a u dermatologů lokální (obr. 5a–c). Existenci vyššího rizika vzplanutí onemocnění u pacientek s revmatoidní artritidou, psoriázou a psoriatickou artritidou po porodu považuje za reálné 94 % dermatologů a 99 % revmatologů.

Problémy, které nejčastěji řeší ženy v souvislosti s plánováním rodiny (názor lékaře)
Obr. 1. Problémy, které nejčastěji řeší ženy v souvislosti s plánováním rodiny (názor lékaře)

Pohled oslovených lékařů na hlavní rizika početí
Obr. 2. Pohled oslovených lékařů na hlavní rizika početí

Obr. 3a, b Volba interdisciplinární péče při plánování těhotenství a) dermatologové, b) revmatologové
Obr. 3a, b Volba interdisciplinární péče při plánování těhotenství a) dermatologové, b) revmatologové

Obr. 4 Úprava léčby v souvislosti s plánováním těhotenství
Obr. 4 Úprava léčby v souvislosti s plánováním těhotenství

Obr. 5a Léky nejčastěji užívané dermatology při vzplanutí psoriázy během těhotenství
Obr. 5a Léky nejčastěji užívané dermatology při vzplanutí psoriázy během těhotenství

Obr. 5b Léky nejčastěji užívané revmatology při vzplanutí revmatoidní artritidy během těhotenství
Obr. 5b Léky nejčastěji užívané revmatology při vzplanutí revmatoidní artritidy během těhotenství

Obr. 5c Léky nejčastěji užívané revmatology při vzplanutí psoriatické artritidy během těhotenství
Obr. 5c Léky nejčastěji užívané revmatology při vzplanutí psoriatické artritidy během těhotenství

S ohledem na doporučení EULAR (The European Alliance of Associations for Rheumatology) týkající se vakcinace dětí, které byly na konci druhého a během třetího trimestru těhotenství vystaveny ze strany matky biologickým léčivům (je možné postupovat podle národních vakcinačních programů, ale děti by neměly dostávat živé nebo živé oslabené vakcíny v prvních 6 měsících života) (12), pouze 50 % dermatologů bylo schopno zvolit správné časové rozpětí pro tato očkování, zatímco u revmatologů to bylo 83 %.

Lékaři dále uváděli vyšší potřebu praktických informací o zdraví a fertilitě žen, plánování rodiny, těhotenství a kojení. Tři nejčastější způsoby získávání informací týkajících se plánování rodičovství a tématu zdravotní péče o reprodukci byly následující:

  1. oficiální odborná stanoviska, pokyny a doporučení
  2. konference, kongresy, workshopy, semináře a vědecká setkání
  3. souhrny údajů o přípravcích v případě dermatologů a vědecké články v případě revmatologů

Tři nejužitečnější služby, aktivity a potřeby, které respondenti považují pro sebe a svou klinickou praxi v oblasti plánování rodiny, fertility, zdraví žen a lékařské péče za prospěšné, jsou kongresy (pro dermatology mezinárodní, pro revmatology národní) a interdisciplinární fóra, kde by se probíraly hlavně kazuistiky. Taková setkání s dalšími odborníky by se mohla konat buď přímo v jejich nemocnici, nebo geografickém regionu.

DISKUZE

Péče o reprodukční zdraví se v současnosti stala důležitou součástí komplexní zdravotní péče. To se týká zejména žen ve fertilním věku, které mají obzvláště v oblasti reprodukčního zdraví specifické potřeby (3, 5). V odpovědích je možné vysledovat určité rozdíly mezi dermatology a revmatology, které ukazují, že dermatologové jsou při stanovování léčby opatrnější a více berou do úvahy i plánování rodiny a revmatologové se naopak v dané problematice o něco lépe orientují. Tyto rozdíly mohou být dány faktem, že důležitosti reprodukčního zdraví a plánování rodiny se na různých fórech revmatologů věnuje v posledních 3–5 letech mnohem větší pozornost.

Realizace tohoto dotazníkového průzkumu připomněla a zdůraznila tyto zásadní myšlenky, fakta i otázky:

  • Těhotenství a plánování rodiny představuje pro klinické lékaře pečující o ženy s chronickým zánětlivým onemocněním komplexní výzvu.
  • Stále chybí dobře etablované národní směrnice, doporučení a algoritmy pro léčbu žen ve fertilním věku, které by mohli revmatologové a dermatologové aplikovat v každodenní klinické praxi.
  • Plánování těhotenství u pacientek ve fertilním věku s chronickými zánětlivými chorobami, jako jsou revmatoidní artritida, psoriáza a psoriatická artritida, má zásadní význam pro minimalizaci rizik a komplikací pro matku i plod (správné načasování, vysazení kontraindikovaných léků se zachováním kontroly aktivity onemocnění apod.).
  • Nezbytnost optimalizace léčby před plánováním těhotenství. 
  • Prekoncepční strategie léčby k cíli (preconception treat-to-target management) by měla být součástí každodenní klinické praxe.
  • K zajištění edukačních a zdravotních potřeb v oblasti reprodukčního zdraví pacientek by měla probíhat úzká spolupráce napříč klinickými specializacemi, včetně revmatologů, dermatologů, gynekologů-porodníků a neonatologů, praktických lékařů a dalších.
  • Význam multidisciplinární lékařské péče a sdílené rozhodování.
  • Všeobecná důležitost holistického přístupu.

K silným stránkám tohoto dotazníkového průzkumu patří mezinárodní zapojení odborníků ze dvou terapeutických oblastí dermatologie a revmatologie, jejichž země jsou si geograficky i historicky blízké. Nedostatky lze spatřovat v nedostatečné formální validaci průzkumu a komplikacích spojených s prováděním průzkumu v anglickém jazyce.

ZÁVĚR

Lékaři by měli být u žen s chronickým revmatickým onemocněním a psoriázou při plánování rodičovství proaktivní. Rozhovor o plánování rodiny s každou pacientkou ve fertilním věku má zásadní význam již v době stanovení diagnózy a před zahájením nebo změnou potenciálně teratogenní terapie.

Ošetřující lékař by měl nejen aktivně o plánování rodiny se svými pacientkami diskutovat, ale také vhodným působem nemocné edukovat a korigovat jejich očekávání či obavy. Následně by měl lékař v tomto dialogu podle potřeby pokračovat a alespoň jednou ročně o této problematice s pacientkou hovořit. Žádoucí je rovněž sladit rady poskytované pacientkám ve fertilním věku s doporučeními ostatních lékařů zapojených do péče.

MUDr. Marta Olejárová, CSc.
Revmatologický ústav Praha
Na Slupi 4
128 00 Praha 2
e-mail: olejarova@revma.cz

Autoři prohlašují, že nejsou v konfliktu zájmů.

Do redakce doručeno: 15. 5. 2021


Zdroje
  1. van Vollenhoven RF. Sex differences in rheumatoid arthritis: more than meets the eye. BMC Med 2009; 7: 12.
  2. Eder L, Chandran V, Gladman DD. Gender-related differences in patients with psoriatic Arthritis. Int J Clin Rheumatol 2012; 7(6): 641–649.
  3. Birru Talabi M, Clowse MEB, Schwarz EB, Callegari LS, Moreland L, Borrero S. Family Planning Counseling for Women With Rheumatic Diseases. Arthritis Care Res (Hoboken) 2018; 70(2): 169–174.
  4. Rheumatoid Arthritis and Pregnancy. https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/family-relationships/family--planning/rheumatoid-arthritis-and-pregnancy
  5. Nelson-Piercy C, Vlaev I, Harris K, Fischer-Betz R. What factors could influence physicians’ management of women of childbearing age with chronic inflammatory disease? A systematic review of behavioural determinants of clinical inertia. BMC Health Serv Res 2019; 19(1): 863.
  6. Krause ML, Makol A. Management of rheumatoid arthritis during pregnancy: challenges and solutions. Open Access Rheumatol 2016; 8: 23-36.
  7. Levine D, Gottlieb A. Evaluation and management of psoriasis: an internist’s guide. Med Clin North Am 2009; 93(6): 1291–1303.
  8. Kimball AB, Leonardi C, Stahle M, Gulliver W, Chevrier M, Fakharzadeh S, Goyal K, Calabro S, Langholff W, Menter A; PSOLAR Steering Committee. Demography, baseline disease characteristics and treatment history of patients with psoriasis enrolled in a multicentre, prospective, disease-based registry (PSOLAR). Br J Dermatol 2014; 171(1): 137–147.
  9. Meeuwis KA, de Hullu JA, van de Nieuwenhof HP, Evers AW, Massuger LF, van de Kerkhof PC, van Rossum MM. Quality of life and sexual health in patients with genital psoriasis. Br J Dermatol 2011; 164(6): 1247–1255.
  10. Kerschbaumer A, Fenzl KH, Erlacher L, Aletaha D. An overview of psoriatic arthritis – epidemiology, clinical features, pathophysiology and novel treatment targets. Wien Klin Wochenschr 2016; 128(21–22): 791–795.
  11. Gottlieb AB, Ryan C, Murase JE. Clinical considerations for the management of psoriasis in women. Int J Womens Dermatol 2019; 5(3): 141–150.
  12. Götestam Skorpen C, Hoeltzenbein M, Tincani A, Fischer-Betz R, Elefant E, Chambers C, et al. The EULAR points to consider for use of antirheumatic drugs before pregnancy, and during pregnancy and lactation. Ann Rheum Dis 2016; 75(5): 795–810.
Štítky
Dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie

Článek vyšel v časopise

Česká revmatologie

Číslo 2

2021 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#