#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÁ DOPORUČENÍ PRO PACIENTY s dnou a zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi


Vyšlo v časopise: Čes. Revmatol., 29, 2021, No. 2, p. 125-128.
Kategorie: Edukace

CO JE TO KYSELINA MOČOVÁ?

Kyselina močová je konečný produkt odbourávání purinů, důležitých látek, obsažených v nukleových kyselinách buněčných jader. Pokud vzniká v těle nadbytečné množství kyseliny močové (např. při zvýšeném přívodu purinů v potravě nebo v důsledku zvýšeného rozpadu buněk při některých chorobách) nebo je snížené její vylučování ledvinami do moči, hladina kyseliny močové v krvi se zvyšuje a tento stav označujeme jako hyperurikemii. Nejčastější příčinou zvýšení kyseliny močové je nadměrná konzumace masa a masných výrobků, konzumace alkoholu, ale i užívání některých léků (např. diuretik) nebo omezení funkce ledvin. Samotné zvýšení kyseliny močové nemusí být provázeno žádnými obtížemi, avšak pokud trvá dlouhodobě, dochází k ukládání krystalů kyseliny močové do různých tělesných tkání. Hyperurikemie však představuje i zvýšené riziko rozvoje závažných srdečních a cévních onemocnění, a proto je třeba věnovat její léčbě a správnému stravování patřičnou pozornost.

CO JE TO DNA?

Dna je onemocnění, které vzniká v důsledku dlouhodobého ukládání sodných solí kyseliny močové do kloubních a dalších měkkých tkání. Za určitých podmínek (např. exces v jídle a pití alkoholu, dehydratace nebo úraz) se pak mohou krystaly kyseliny močové uvolnit do kloubní dutiny a vyvolat silný zánět kloubu – tzv. akutní dnavý záchvat, nejčastěji na palci nohy. Záchvaty se mohou opakovat a u části nemocných přejít do chronického kloubního zánětu, který postihuje zpravidla více kloubů. Soli kyseliny močové se mohou ukládat i ve tkáni ledvin, vyvolat tvorbu močových kamenů s obsahem kyseliny močové, nebo vést k chronickému zánětu ledvin. U pacientů s dnou často současně nacházíme i jiné přidružené metabolické poruchy (poruchy metabolismu cukrů a tuků). Častá je i obezita a vysoký krevní tlak, tedy typické projevy tzv. metabolického syndromu. Zdravé stravování s vyvážením všech důležitých živin má v tomto případě zásadní význam.


JAK SE DÁ HLADINA KYSELINY MOČOVÉ SNÍŽIT?

Hladinu kyseliny močové snižuje pravidelný pohyb a redukce váhy (u obézních). Pozvolné snižování nadváhy snižuje hladinu kyseliny močové a snižuje i počet záchvatů dny. Naopak rychlé a prudké snížení hmotnosti vede ke ztrátě svalové hmoty a zvýšenému odbourávání purinů a může dnu naopak zhoršit. Ze stejného důvodu nejsou vhodné ani půsty.

JAKÁ MÁ BÝT STRAVA?

Strava u pacientů s hyperurikémií a dnou musí být vyvážená a zajistit příjem všech potřebných složek výživy, zejména bílkovin, rostlinných tuků, vitaminů a vlákniny. Velmi se podobá běžné, zdravé racionální stravě, významně je třeba omezit jen potraviny, které prokazatelně zvyšují hladinu kyseliny močové, a celkové množství sacharidů.

Základním dietním pravidlem je pravidelné stravování v menších porcích, rozložené do celého dne, se zvýšeným příjmem tekutin (nejméně 35 ml na kg Vaší hmotnosti).

Mezi potraviny vhodné a prospěšné, které zařazujeme do jídelníčku prakticky bez omezení patří potraviny mléčné, pravidelná konzumace zeleniny ke každému jídlu a menší porce ovoce, zejména bobulového (maliny, ostružiny, borůvky) nebo třešní. Doporučuje se též k většině jídel podávat celozrnné produkty a rostlinné oleje, zejména olivový nebo řepkový. Bez problémů můžete též konzumovat ořechy, semínka nebo luštěniny. Není třeba omezovat ani koření, kávu nebo čaj.

Vyšší obsah purinů mají tučné ryby (tuňák, losos), drůbež, vejce či tučné mléčné výrobky, avšak protože jsou zdrojem kvalitních bílkovin, prospěšných mastných kyselin a vitaminů, jejich konzumaci není třeba omezovat a mohou se konzumovat v množství až 2 porcí denně.

Potravinami s vysokým obsahem purinů jsou červená masa, vnitřnosti, mořské plody a zvěřina. Ty konzumujeme méně často, ale vždy v menších dávkách, rozložených v průběhu dne. Velikost jedné porce by neměla překročit 80 g syrové hmotnosti. Nevhodné jsou proto velké porce steaků (200 a více gramů). Vhodné je vyloučit i potraviny s vysokým obsahem kvasinek (droždí, extrakty z kvasnic určené k podpoře imunity, pivovarské kvasnice aj.). Droždí v pečivu nevadí.

Hladinu kyseliny močové zvyšuje konzumace alkoholických nápojů, hlavně piva a destilátů. Malé množství vína (1-2 sklenky) na hladinu kyseliny močové nepůsobí, avšak u pacienta s dnou může dnavý záchvat vyvolat i tato konzumace. 

Novým zjištěním je, že kyselinu močovou zvyšuje též fruktóza, obsažená zejména ve slazených nápojích, přirozeně sladkých ovocných šťávách, včetně džusů, v medu a moderních sirupech (např. kukuřičném nebo avokádovém). Tyto potraviny je nutné konzumovat omezeně nebo lépe z jídelníčku vyloučit úplně.

V souladu se zdravým stravováním je také třeba výrazně omezit sladké pečivo, moučné výrobky, potraviny s obsahem škrobu (knedlíky) a smažená jídla. Dieta s omezeným obsahem sacharidů (jako u diabetu) nebo stravování středomořského typu snižují v krvi nejen hladinu kyseliny močové, ale i cukru a tuků (lipidů).

NÁPOJE

Vhodnými nápoji je čistá, nesycená voda, event. ochucená bylinkami nebo citrusy. Káva hladinu kyseliny močové spíše snižuje, čaj ji neovlivňuje. Nevhodné jsou slazené limonády a alkoholické nápoje, jak již bylo řečeno výše.



Tento materiál byl zpracován ve spolupráci s MUDr. Martou Olejárovou, CSc. a PhDr. Tamarou Starnovskou.


Štítky
Dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie

Článek vyšel v časopise

Česká revmatologie

Číslo 2

2021 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#