#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

VI. kongres slovenských a českých dermatovenerológov s medzinárodnou účasťou Bratislava, 5.–7. června 2008


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2008; 147: 446
Kategorie: Sjezdy

VI. kongres slovenských a českých dermatovenerológov s medzinárodnou účasťou

Bratislava, 5.–7. června 2008

Jako český Pražák nerad přiznávám, ale byl to opravdu podařený kongres. Měl sice spoustu sponzorů, hlavním byla Bioderma a ta, stejně jako všichni ostatní, se velice vyznamenala. O úspěchu kongresu svědčí stále zaplněné sály, které byly dva: sál A a sál B. Rozdělení bylo velice sofistikované, aby nikdo nic nezmeškal. Prezident organizačního výboru doktor Dušan Buchvald se opravdu ukázal v nejlepším světle. Celkem se podařilo zařadit přes 80 přednášek a posterů, které vesměs ukázaly současnou dermatovenerologii jako skutečně moderní vědecký obor, který je spojen s každodenní praxí.

V sále B byla první přednáška z rodiny brněnských Vašků a osvětlila molekulárně biologickou základnu psoriázy; zkoumání psoriázy se v české současnosti soustřeďuje trochu jednostranně na různé typy velice drahých léků a teorie choroby je poněkud opomíjena. Také důraz na protizánětlivou složku terapie ukázal na správnou orientaci autorů. To bylo zdůrazněno i v ostatních přednáškách tohoto bloku včetně jihlavské kolegyně Nevoralové, která pro tentokrát nahradila podrobnosti studie, jako jsou stáje, dvory aj., zdařilým popisem své zkušenosti s cyklosporinem. Též Abbotovo sympozium se zabývalo léčením psoriázy v podání profesorů Péče a Arenbergera. Infekční část, řízená emeritními profesory Jozefem Buchvaldem a V. Reslem, podchytila vše současné od papilomavirů až po neurosyfilis – kolegyně Rasochové a spol. V imunitním oddíle dominovala profesionální alergie pod taktovkou primáře Urbančeka a kolegyně Vocilkové. Byly probrány všechny trapičské kontaktní alergie, včetně návodů, co s nimi. V sále B mezitím probíhalo snídaňové sympozium o neutuchajícím Roaccutanu a UCB sympozium o urtikariích.

Pozvaní hosté se vyplatili – mnichovský profesor Růžička se zabýval Handekzémem – řečeno česky a doporučil v závěru účinné léčení alitretinoinem. Stockholmský profesor Nordlind se zaměřil na serotonin a jeho receptory a dal opět naději na sérotonergický lék, o jehož přípravě je v literatuře řeč již několik let.

Pak přišla spousta referátů z různých luhů a hájů dermatologických, všechny excelentně dokumentované. Velmi aktuální téma onkodermatologie připadlo na sobotní dopoledne. Autor této zprávy popsal biologickou cestu od stresu přes selhávající imunitní reakci k zásahu virové infekce, která mutací „zmalignizovala“ keratinocyt nebo melanocyt až ke vzniku maligního nádoru. Bylo zvláště poukázáno na aktuální význam mikroRNA při nasměrování nepříznivého vývoje. Také možná akce nepatogenních virů byla zdůrazněna. Jako vždy na velkých kongresech – a toto byl opravdu veliký kongres, navíc organizovaný v právě dostavěném kongresovém centru BONBON – zakončení představilo „Čo je nové v dermatológii.“

Pro slovenské kolegy kongres přinesl 14 kreditů, pro české dermatovenerology poučení, jak uspořádat mezinárodní setkání. Pokud se oba bratrské národy začnou předhánět, začnou si konkurovat, přinese to velký profit našim pacientům. A o to přece jde.

prof. MUDr. Pavel Barták, CSc.

186 00 Praha 8, Jirsíkova 4

tel./fax: +420 224 818 700, e-mail: pbartak@volny.cz


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#