#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alergie na latex – dva kazuistické případy


Latex Allergy – Report on Two Cases

In the last few years latex allergy has been increasingly recognised as a potential medical problem because of the increase in frequency and potential severity of latex-mediated reactions. Latex allergy is an IgE-mediated hypersensitivity response to natural rubber latex protein with a variety of clinical signs ranging from contact urticaria, angioedema, asthma, and anaphylaxis. Also IV. type of immunology response can participate in it. In highest risk for latex allergy are patients with spina bifida, but health care workers, latex industry workers, patients with multiple surgical procedures and others who wear gloves are also at risk. Patients with history of atopy belong to the high risk group. Diagnosis is done by positive in vitro tests (EAST, CAP-FEIA, immunoblott etc.) and skin prick test. Allergen avoidance and substitution and the use of latex-safe devices including synthetic gloves are essential for the affected patient. 

Key words:
latex allergy, risk groups, preventive measures.


Autoři: Š. Lukešová;  I. Krčmová;  O. Kopecký
Působiště autorů: Ústav klinické imunologie a alergologie FN, Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 641-643
Kategorie: Kazuistika

Souhrn

Alergie na latex je v posledních letech důležitým celosvětovým medicínským problémem pro zvyšující se frekvenci i tíhu alergických reakcí. Latexová alergie je IgE-mediovaná přecitlivělost vůči proteinům přírodního latexu, která se klinicky projevuje kopřivkou, angioedémem, astmatem až anafylaktickým šokem. Účastnit se může i IV. typ imunopatologické odpovědi. Hlavními rizikovými skupinami pro vznik latexové alergie jsou pacienti se spina bifida, pracovníci kaučukového průmyslu, zdravotníci a pacienti s mnohočetnými chirurgickými zákroky. K vysoce rizikové skupině patří pacienti s atopií. K diagnostice se užívají kožní prick testy standardizovanými alergeny a testy in vitro (EAST, CAP-FEIA, imunoblot aj.). U postižených pacientů je nutná eliminace alergenu, obecně náhrada latexu syntetickými materiály. 

Klíčová slova:
alergie na latex, rizikové skupiny, preventivní opatření.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#