#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Známé generikum s účinnou látkou nimesulidem opět na trhu

22. 2. 2022

Nimesulid je léty prověřené nesteroidní antiflogistikum s nižším ulcerogenním potenciálem. Dostupný je v několika perorálních lékových formách (tablety, granulát pro přípravu roztoku). Již nyní je opět na trhu známé generikum společnosti Zentiva s obsahem této účinné látky pod názvem Coxtral.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Účinek a mechanismus působení

Léčivé přípravky obsahující nimesulid jsou dostupné již od roku 1985 v mnoha zemích EU a jsou vázané na lékařský předpis. Bezpečnost podávání nimesulidu byla opakovaně prověřovaná a vedla k úpravám použití. Při dodržení stanovených pravidel užívání se nimesulid považuje za účinné léčivo s dobrou analgetickou, antipyretickou a antiflogistickou účinností a rychlým nástupem a dobrou snášenlivostí.

Nimesulid je látka řazená mezi neselektivní nesteroidní antiflogistika (NSAIDs), od kterých se odlišuje funkční sulfonanilidovou skupinou. Tato odlišnost přispívá k lepší gastrointestinální snášenlivosti. Nimesulid působí analgeticky a antipyreticky inhibicí enzymu cyklooxygenázy (COX), přičemž mnohem selektivnější je vůči COX-2 než COX-1. Velkou výhodou nimesulidu je rychlý nástup účinku, který je pozorovaný do 30 minut.

Indikace a dávkování

Nimesulid je lékem 2. volby indikovaným k terapii akutní bolesti a primární dysmenorey u osob od 12 let věku po individuálním posouzení celkového rizika.

Minimální účinná dávka by měla být užívaná po co nejkratší dobu pro zamezení výskytu nežádoucích účinků. Dávkování nimesulidu je pro osoby od 12 let 100 mg 2× denně po jídle. Kontraindikací jsou těžké poruchy funkce ledvin (clearance kreatininu < 30 ml/min) a porucha funkce jater. V případě výskytu horečky nebo flu-like symptomů či symptomů naznačujících možné poškození jater je nutné ihned ukončit podávání. Maximální délka léčebného cyklu by neměla přesahovat 15 dní.

Současné užívání nimesulidu s jinými NSAIDs včetně selektivních inhibitorů COX-2 se nedoporučuje, stejně jako souběžné užívání jiných analgetik.

Závěr

Nimesulid indikovaný jako 2. volba v léčbě akutní bolesti a dysmenorey s rychlým nástupem účinku představuje účinné a pacienty dobře tolerované léčivo. V současné době je na českém trhu celkem 5 registrovaných přípravků s obsahem této látky. Společnost Zentiva znovu uvedla na trh již známé generikum s obsahem 100 mg nimesulidu (Coxtral©) ve formě obalovaných tablet v několika velikostech balení (10 a 30 tablet), jež jsou nyní k dispozici v běžné distribuční síti.

inzerce:

(lexi)

Zdroje:
1. Juřica J., Turjap M. Nimesulid − lékový profil. Postgraduální medicína 2015; 17: 65–70. 
2. Suchý D. Nimesulid v léčbě akutní bolesti. Remedia 2015; 25: 16–20.
3. Nimesulide. European Medicines Agency, 2012. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/medicines/human/referrals/nimesulide-1 
4. SPC Coxtral. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=SPC175953.pdf&type=spc&as=coxtral-spc



Štítky
Chirurgie všeobecná Interní lékařství Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#