#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změna prostředí nykturii nezmírní

15. 5. 2019

Noční močení představuje jednu z hlavních příčin poruchy spánku u dospělých. Obtíže bohužel nemizí ani při změně prostředí, například na dovolené či při pobytu v nemocnici. Naštěstí existují režimová opatření, jejichž dodržování dokáže snížit frekvenci nočního močení na minimum.

Příčiny, které stojí za zhoršením projevů nykturie při změně prostředí, jsou opravdu velmi různorodé. Tento problém bývá totiž příznakem mnoha akutních i chronických nemocí. Příkladem může být nezhoubné zvětšení prostaty, menopauza, onemocnění ledvin a močových cest či vedlejší účinky užívaných léčiv. Noční močení způsobené srdečním selháváním tak může zhoršit dlouhodobý pobyt na nemocničním lůžku, protože ledviny v této poloze filtrují více krve a tím vytváří větší množství moči. V nemocnici jsou za zhoršení nykturie nezřídka zodpovědné i močové infekce vyvolané přítomností cévky v močových cestách.

Utržení ze řetězu

Naproti tomu na dovolené se za zhoršením potíží většinou skrývají nevhodné režimové návyky. Právě v období volna si totiž většina z nás přestane odpírat oblíbené pokrmy a nápoje, což se projeví častějšími návštěvami toalety v nočních hodinách. Vytržení z domácího stereotypu navíc znesnadňuje dodržování návyků, na které jsme zvyklí doma.

Pro klidný spánek

  • Ve večerních hodinách omezte příjem tekutin. Pokud se budete nacházet v oblastech s horkým klimatem, večer pijte pouze čistou vodu a vyvarujte se konzumace kávy a alkoholických nápojů – pro ty vůbec během dne platí „všeho s mírou“.
  • Před ulehnutím ke spánku se vyhněte i potravinám a nápojům, které dráždí močový měchýř. Jedná se především o brusinkovou a citrusovou šťávu, čokoládu, kořeněná jídla, kyselé potraviny (obzvláště rajčata a produkty z nich), umělá sladidla a výše zmíněné alkoholické nápoje a kávu.
  • Během noci zhoršují příznaky nykturie také otoky, které se takzvaně mobilizují. Jejich dopad můžete snížit nošením kompresivních punčoch během dne a odpoledním odpočinkem s dolními končetinami ve zvýšené poloze.
  • Pokud užíváte diuretika, konzultujte se svým lékařem možnou úpravu dávkování během dovolené.
  • Před ulehnutím do postele preventivně vykonejte potřebu, i když necítíte nutkání na močení.

(holi)

Zdroj:
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#