#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zapomínat na léky tělu škodí. Naše tipy vás tohoto problému zbaví!

8. 10. 2015

Je pro vás těžké udržet v paměti správný harmonogram braní prášků? Máme pro vás dobrou zprávu – zdaleka nejste sami. Pokud se však z „občas“ začne pozvolna stávat pravidlo, může dojít k vážnému ohrožení zdraví.

Diabetici mají mnoho věcí, na které musí pamatovat. Nejen na to, aby si včas vzali léky, ale také aby si několikrát za den měřili glykémii. Navíc musí dodržovat i pokyny ohledně stravy a cvičení. Pak není divu, že občas něco z toho zapomenou. Pokud se tak ale děje často, dokonce natolik, že začne selhávat léčebný plán, je potřeba s tím začít rychle něco dělat!

Řešení výpadku může být různé 

Jestliže jste zapomněli na minulou dávku léku, není pravidlem, že si pak vezmete rovnou dvě. Velmi záleží na tom, jaké preparáty užíváte. U některých to udělat lze, ale u jiných by to bylo nebezpečné. Informace ohledně tohoto problému jsou obvykle v příbalovém letáku, který je součástí každého přípravku. Pokud si přesto nejste jisti, je lepší kontaktovat lékaře než způsobit chybu, která může mít u antidiabetik závažné následky.

Proč zapomínáme?

Pokaždé se snažte rozpoznat příčinu, proč jste léky nevzali nebo je užili v jinou dobu. To je první krok k tomu, aby se to příště již nestalo. A některé z možných důvodů naší liknavosti?

  • Máme moc práce nebo jsme zaujati jinými věcmi v době, kdy máme přípravky brát. 
  • Změnili jsme něco ve svém obvyklém denním programu – například kdo si bere zároveň kontaktní čočky a léky, zapomene v den, kdy zvolí brýle.
  • Obdrželi jsme nové preparáty a ještě na jejich pravidelné užívání nejsme zvyklí.
  • Něco významného nás rozrušilo.

Triky na paměť

Jeden z nejúčinnějších způsobů, jak si vzpomenout na užití léků, je vytvořit si propojení mezi jejich braním a jinou pravidelnou činností každodenního života. Například mnoho preparátů se má užívat před jídlem – takže samotný pokrm může být připomenutím. U přípravků, které se berou před spaním, to může být třeba čištění zubů, převlékání nebo postavení sklenice vody na noční stolek. Obecně pomáhá držet se následujících pravidel:

  • Na očích. Pokud budete mít léky na dobře přístupném místě, snáze si vzpomenete. Položte je někam, kde se pohybujete často – do obýváku nebo do kuchyně. Samozřejmě to neplatí, máte-li malé děti nebo zvířata. V tom případě musí být léčiva uložena na bezpečnějším místě. 
  • Upomínky. Rozmístěte po bytě připomínací papírky – třeba na lednici, zrcadlo v koupelně, na okraj televize. Používejte signální barvy, abyste se je nenaučili přehlížet. Vložte si upomínku i do telefonu nebo počítače, ať budete kdekoli, budou vám léky připomenuty. Na trhu jsou i speciální elektronická zařízení vyvinutá jen k tomuto účelu.
  • Pomoc okolí. Když vám členové rodiny či kolegové v práci několikrát za den položí kontrolní otázku, zda jste si vzali léky, určitě si brzy zvyknete myslet na to sami.

Co dalšího může pomoci

  • Udělejte si seznam léků. Může vám pomoci zapamatovat si jména tablet, jejich vzhled, k čemu slouží a kdy se berou. Navíc usnadní komunikaci s lékaři. Pro méně často užívané přípravky je dobrý i kalendář. 
  • Používejte dávkovač. Jedná se o speciální plastové krabičky, kde do malých přihrádek můžete vložit léky a označit si, kdy mají být užity. Pak se nemůže stát, že byste si je například vzali dvakrát. Dávkovače lze pořídit ve všech lékárnách a stojí pár desítek korun.
  • Kupte si kalendář. Tam si pište, kdy musíte dojít k lékaři pro další preparáty. Obzvláště u tmavých lahviček je velmi obtížné zjistit, kolik je v nich ještě tablet – poznámka v kalendáři vám může zjednodušit život.

Pokud si pořídíte dávkovač léků, může být nad vaše síly ho správně naplnit. Požádejte někoho z rodiny, zdravotní sestru svého obvodního lékaře nebo se po takové službě poptejte ve své lékárně. 

Pozorujete-li u sebe větší obtíže s pamětí i v jiných směrech, navštivte lékaře. Měl by vás vyšetřit, aby zjistil, zda příčinou tohoto problému není choroba. Také s ním můžete zkonzultovat, jaký doplněk stravy by vám mohl s pamětí pomoci.

(pez)

Zdroje:
http://www.diabetes.co.uk
http://www.diabetesselfmanagement.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#