#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zánětlivá odpověď CNS v patofyziologii interferonem indukované deprese byla popsána

15. 5. 2019

Interferon alfa je lékem volby v léčbě hepatitidy C u většiny pacientů. Až polovina pacientů po terapii ovšem trpí depresemi.

Interferon alfa je lékem volby v léčbě hepatitidy C u většiny pacientů. Až polovina pacientů po terapii ovšem trpí depresemi. Tým vědců z Atlanty se proto zaměřil na zpřesnění patofyziologie vzniku těchto nežádoucích účinků.

Princip studie

Dvacet čtyři pacientů s hepatitidou C bylo rozděleno do dvou stejně početných skupin. První byla léčena interferonem alfa, druhá nikoliv. Obě skupiny nemocných podstoupily lumbální punkci a odběr krve po 12 týdnech od počátku léčby. Vědci zkoumali ve vzorcích krve a likvoru přítomnost prozánětlivých cytokinů, jejich receptorů, chemokinů (malých cytokinů typických schopností vyvolat chemotaxi buněk při zánětu), proteinu MCP-1 (monocytového chemoatraktantového proteinu 1) a interferonu alfa.

Vzorky mozkomíšního moku bylo nutné analyzovat i na přítomnost monoaminových metabolitů a kortikotropin uvolňujícího hormonu. Role monoaminů (především serotoninu) a kortikotropního hormonu při vzniku deprese je totiž již desítky let dobře známa. Ke škálování deprese použili výzkumníci škálu Montgomery Asberg Depression Rating Scale.

Cytokiny jako prediktory deprese

Zjištění potvrdila hypotézu vědců. Ačkoliv nebyla ve skupině léčených interferonem alfa hladina interleukinu 6 a MCP-1 zvýšena v plazmě, byla výrazně zvýšena v mozkomíšním moku. Navíc hladina IL-6 a MCP-1 silně korelovala s množstvím interferonu alfa v likvoru. Nejsilnějším prediktorem depresivní symptomatiky byla dle očekávání hladina metabolitu serotoninu, 5-hydroxyindoloctové kyseliny (5-HIAA), v mozkomíšním moku. Logaritmická koncentrace interleukinu 6 korelovala negativně s logaritmickou hladinou tohoto serotoninového metabolitu.

Specifikace terapie v budoucnu?

Potvrdilo se tedy, že změny v imunitním systému vyvolané terapií interferonem mají souvislost se vznikem deprese. Nejlepšími léky v léčbě deprese se jeví být inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). V budoucnu snad lepší znalost celého procesu povede k výběru nejvhodnějšího antidepresiva ze skupiny SSRI v léčbě a prevenci deprese po podání INF-alfa.

(hul)

Zdroj: Charles L. Raison C.L. et al.: Activation of Central Nervous System Inflammatory Pathways by Interferon-Alpha: Relationship to Monoamines and Depression. Biol Psychiatry, 65, 2009, 296–303.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#