#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt MALT lymfomů u pacientů infikovaných virovou hepatitidou typu C je asociován s translokací t(14;18)

15. 5. 2019

Pokud budeme dobře znát genetické a molekulárněbiologické příčiny vzniku nádorů, budeme moci vyvinout jejich specifičtější léčbu.

Pokud budeme dobře znát genetické a molekulárněbiologické příčiny vzniku nádorů, budeme také moci vyvinout specifičtější léčbu nádorů, pomůže nám to předpovídat lépe chování nádoru včetně citlivosti na léčbu, bude možné stanovit riziko u příbuzných nemocného. Tak je to ostatně u několika nádorů možné již dnes. Rozpoznat genetické mechanismy toho, jak vir hepatitidy C způsobuje zvýšený výskyt lymfomů u nakažených osob, se nyní pokusili italští vědci.

MALT lymfomy vznikají při chronickém dráždění sliznice

Gastrointestinální trakt je nejčastějším místem výskytu MALT (mucosa associated lymphoid tissue – lymfoidní tkáň ve sliznici s imunitní funkcí) lymfomů. MALT lymfomy často vznikají následkem dlouhodobé stimulace probíhajícím autoimunitním zánětem či zánětem spojeným s infekcí Helicobacter pylori či virem hepatitidy C.

Vědci vytipovali novou genetickou odchylku

Nejčastější genetickou abnormalitou MALT lymfomů je translokace t(11;18)-(q21;q21). Translokace t(14;18)-(q32;q21) způsobující spojení IgH s nádorovým Bcl-2 již byla detekována u folikulárních lymfomů a u kožních MALT lymfomů.

Proto italští vědci podrobili sérii 40 vzorků MALT lymfomů, jež měli k dispozici, screeningu na přítomnost translokace Bcl-2 na imunoglobulin IgH. Translokaci stanovovali pomocí PCR (polymerázové řetězové reakce) v DNA extrahované z nádorů.

Translokace byla nalezena jen u infikovaných osob

Zjistili, že 13 % pacientů ze 40 testovaných bylo skutečně infikováno virem hepatitidy C. U 5 % z celkového množství 40 vzorků prokázali vědci výše zmíněnou chromozomální aberaci. Zajímavé bylo, že všichni pacienti s translokací t(14;18) pocházeli z řad pacientů trpících chronickou hepatitidou typu C. Tato data podporují informace o vlivu viru hepatitidy C na vznik nádorů v extrahepatální lokalizaci.

(hul)

Zdroj: Libra M, et al. Association of t(14;18) translocation with HCV infection in gastrointestinal MALT lymphomas. J Hepatology 2008;49:170–174.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#