#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Virus hepatitidy C ve spojení s alkoholem mění prezentaci antigenu jaterními buňkami

15. 5. 2019

Pacienti s abúzem alkoholu mají výrazně vyšší incidenci výskytu infekce virem hepatitidy C (HCV).

Pacienti s abúzem alkoholu mají výrazně vyšší incidenci výskytu infekce virem hepatitidy C (HCV). Konzumace alkoholu zvyšuje závažnost průběhu HCV infekce a zhoršuje prognózu pacientů s chronickou hepatitidou C. HCV infekce totiž způsobuje neschopnost imunitního systému rozpoznat infikované buňky a vyvolat patřičnou imunitní odpověď. Následkem je akumulace takových virem infikovaných buněk v játrech.

Vliv alkoholu a HCV infekce na různé funkční mechanismy jater

Alkohol potencuje nepříznivý efekt HCV infekce na prezentaci antigenu hlavním histokompatibilitním komplexem člověka (MHC, z angl. major histocompatibility komplex) třídy I a II. Játra hrají v tomto imunitním procesu důležitou roli, neboť zde probíhá štěpení a navázání antigenních peptidů na MHC třídy I a II v hepatocytech a dendritických buňkách. Snížená prezentace antigenu na MHC pak způsobuje jejich relativní neviditelnost pro imunitní systém. Alterace této jaterní funkce synergistickým působením alkoholu a HCV infekce proto limituje schopnost imunitního systému vyčistit organismus od HCV infekce a infikovaných buněk a přispívá k progresi onemocnění.

Samotná infekce HCV ovlivňuje funkci dendritických buněk, když mění jejich cytokinový profil na supresivní fenotyp (IL-10, TGF beta). Tím téměř zastavuje jejich dozrávání a schopnost podílet se na imunitních procesech.

Metabolismus etanolu a HCV proteiny redukují navíc proteázomovou funkci jater (tvorbu proteinů), tzn. tvorbu peptidů pro stavbu MHC. Abúzus alkoholu tak částečně vysvětluje exacerbaci HCV infekce a špatnou prognózu u alkoholiků s hepatitidou C.

(ercp)

Zdroj: World J Gastroenterol. 2009 Mar 14; 15 (10): 1201–8.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#