#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Svátky klidu a míru... nebo srdečního selhání?

24. 1. 2024

Ačkoliv jsou Vánoce často označovány za svátky klidu, z pohledu kardiovaskulární morbidity tomu tak zdaleka není. K jakému závěru dospěla robustní studie, která analyzovala případy hospitalizace s diagnózou městnavého srdečního selhání v Einstein Medical Center ve Filadelfii v průběhu 10 let?

Úvod

Zvýšená kardiovaskulární morbidita a exacerbace srdečního selhání se obecně vyskytuje během zimních měsíců s absolutním peakem v období svátků. Rovněž velké sportovní události a setkání ovlivňují kardiovaskulární stav fandících. Srovnání četnosti admise pro danou diagnózu proto bylo provedeno pro 5 konkrétních dnů: Boží hod vánoční (25. prosince), Nový rok (1. ledna), Den nezávislosti (4. července), Den díkůvzdání (vždy ve čtvrtý listopadový čtvrtek) a neděle poháru Super Bowl (každoročně v lednu či únoru).

Výběr těchto konkrétních dnů je daný jejich významem pro většinu populace Spojených států. Američany velkolepě pojatý Den nezávislosti oslavuje přijetí samostatnosti získané v roce 1774 a je nejvýznamnějším svátkem napříč všemi státy USA. Díkůvzdání je spjaté s obdobím dožínek a jeho součástí jsou velká rodinná setkání a opulentní hostiny. Super Bowl je jakožto finálový zápas nejdůležitější událostí amerického fotbalu, který je ve Spojených státech nadmíru populární. Nedělní Super Bowl je každoročně celosvětově nejsledovanější sportovní akcí se společenským přesahem. 

Metodika studie

Do studie byli zařazení všichni pacienti přijati do Einstein Medical Center ve Filadelfii v období od 1. ledna 2003 do 31. prosince 2013 s diagnózou kongestivního srdečního selhání (s přiřazeným kódem ICD-9CM). Srovnání četnosti admise pro danou diagnózu bylo provedeno pro 5 výše zmíněných událostí, a to v samotný den svátku, po dobu 4 následujících dní a po zbytek měsíce. 

Výsledky 

V daném období bylo zaznamenáno celkem 22 727 případů přijetí pacientů se srdečním selháním, tedy v průměru 5,65 přijetí denně. Průměrný věk pacientů činil 68 ± 15 let. Ve dnech následujících po Dni nezávislosti (5,65 vs. 5; p = 0,027) a Božím hodu (6,5 vs. 5,5; p = 0,046) byl ve srovnání se zbytkem daného měsíce (červenec, resp. prosinec) zaznamenán signifikantní nárůst denních příjmů pacientů se srdečním selháním.

Abúzus či závislost na alkoholu v anamnéze nekorelovala se vzestupem počtu přijetí pacientů se srdečním selháním bezprostředně po těchto svátcích. 

Průměrný počet případů admise v samotný den svátků byl výrazně nižší než v následujících dnech nebo po zbytek měsíce, až na den, kdy probíhal Super Bowl.

Závěr

Vánoce a Den nezávislosti byly spojeny se zvýšeným výskytem admise případů srdečního selhání ve dnech bezprostředně následujících po těchto svátcích. V samotné sváteční dny byl až na nedělní Super Bowl zaznamenaný nižší příjem pacientů. Mezi rizikové faktory, které přispívají ke zvýšenému výskytu těchto zdravotních komplikací, lze zařadit přejídání se o svátcích, související emoční stresory, méně cvičení a odkládání lékařské péče v období svátků.

(lexi)

Zdroj: Shah M., Bhalla V., Patnaik S. et al. Heart failure and the holidays. Clin Res Cardiol 2016; 105 (10): 865–872, doi: 10.1007/s00392-016-0995-8.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#