#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stále převlékáte mokré povlečení? S návštěvou lékaře neotálejte!

7. 12. 2015

Ve věku, kdy se již většina jeho vrstevníků nepomočuje, představuje počůrávání pro dítě vážný psychosociální a někdy i zdravotní problém. Pokud potíže přetrvávají ještě po pátých narozeninách, měli by rodiče začít jednat.

Dítě by mělo být prohlédnuto pediatrem a lékařem specializujícím se na choroby močového ústrojí, tedy urologem. Co všechno ho čeká? 

1. Anamnéza

Dotazy týkající se úniku moči (jejího množství, kdy se dítě počůrává, zda jsou přítomny další potíže apod.) spolu s odebráním všech důležitých medicínských dat jsou vždy prvním krokem návštěvy u lékaře.

2. Fyzikální vyšetření

Jedná se o běžný úkon v ordinaci, ke kterému doktor nepotřebuje žádné speciální přístroje. Vzhledem k tomu, že dítě přichází s problémem úniku moči, je součástí fyzikálního vyšetření také prohlídka zevního genitálu. Ta může odhalit například zúžení předkožky či ústí močové trubice.

3. Kontrola moči

Lékař v moči pátrá po případných chemických změnách či patologickém nálezu v močovém sedimentu, v některých případech může být přítomno velké množství bakterií. Při podezření na poruchu tvorby antidiuretického hormonu, který v organismu řídí množství vyloučené a zadržené vody, je také třeba denní a noční sběr moči, aby bylo možné stanovit a porovnat její hustotu.

4. Pitný a mikční deník

Záznamy obvyklého příjmu tekutin, frekvence a objemu jednotlivých vymočení pomáhají odborníkům odhadnout tzv. funkční kapacitu měchýře. Ta popisuje objem moči, při které se měchýř vyprazdňuje.

5. Sonografie ledvin a močového měchýře

Při vyšetření močového ústrojí ultrazvukem lékaři hodnotí:

  • tvar měchýře,
  • tloušťku jeho stěny,
  • přítomnost kamenů a výchlipek,
  • množství moči, které zůstává v měchýři i po vymočení,
  • další struktury a parametry.

Vyšetření je zcela nebolestivé a je vhodné ho provádět při plném i prázdném močovém měchýři.

6. Uroflowmetrie

Ke stanovení charakteru močení a síly proudu moči provádí lékaři jednoduché vyšetření s názvem uroflowmetrie. To může upozornit na přítomnost překážky v močových cestách, neurogenní močový měchýř či poruchu nervového systému, který ovládá správnou souhru svalů a svěračů, jež se na močení podílí. Výkon probíhá stejně, jako když močíte na toaletě. Přístroj vyhodnocuje rychlost močového proudu během různých fází močení a výsledkem je přehledná uroflowmetrická křivka.

Pokud má ze závěrů výše popsaných vyšetření lékař podezření na závažnější onemocnění či přítomnost vrozené vývojové vady, může požadovat doplnění některých dalších podrobnějších kontrol. Ty pak provádí urolog se specializací na dětské pacienty.

(veri)

Zdroj:
www.urologiepropraxi.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#