#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Specifická imunoterapie v léčbě dětí s potravinovými alergiemi

14. 5. 2019

Děti s perzistující potravinovou alergií mohou být léčeny specifickou indukcí orální tolerance. Vyplývá to z výsledků studie, kterou publikovali němečtí vědci v listopadovém vydaní odborného časopisu Allergy.

Děti s perzistující potravinovou alergií mohou být léčeny specifickou indukcí orální tolerance. Vyplývá to z výsledků studie, kterou publikovali němečtí vědci v listopadovém vydaní odborného časopisu Allergy.

Podle autorů se potravinová alergie týká 2–3 % dospělé populace a až 6 % všech dětí. Metoda specifické indukce orální tolerance (SOTI – specific oral tolerance induction) spočívá v kontrolované expozici zvyšujícím se dávkám alergenu. Tato kauzální terapie může pacientům zlepšit kvalitu života a snížit riziko nežádoucích reakcí po náhodném požití alergizující potraviny.

Lékaři rozdělili skupinu 45 dětí s potravinovou alergií na mléko či vaječný bílek do dvou skupin. V experimentální skupině dětem podávali mléko či lyofilizované vaječné proteiny ve zvyšující se dávce, v kontrolní skupině naopak alergeny zcela eliminovali. Po přibližně 21 měsících byl u všech subjektů proveden expoziční test, přitom u dětí z experimentální skupiny mu ještě předcházela dvouměsíční eliminační doba, aby bylo možno zjistit, zda má léčba metodou SOTI trvalejší účinek.

Permanentní tolerance alergenu byla prokázána u 36 % subjektů v kontrolní skupině, ve třetině případů šlo o toleranci běžného příjmu v potravě. Dalších 16 % dětí bylo schopno stravu tolerovat jen částečně. Terapie SOTI se projevila u většiny (více než 80 %) pacientů mírnými nežádoucími účinky, které bylo vždy možno snadno zvládnout podáním antihistaminik. V kontrolní skupině bylo celkem 35 % dětí schopno tolerovat stravu jen částečně či úplně.

Při korelaci účinnosti SOTI s hodnotami specifických IgE před léčbou bylo zjištěno, že míra benefitu z terapie SOTI je nejvyšší u dětí s málo či jen středně zvýšenými koncentracemi těchto protilátek.

(jin)

Allergy 2007;62:1261–1269.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#