#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Somatotropin může pomoci snížit emise CO2

15. 5. 2019

Použití somatotropinu se neomezuje pouze na humánní léčebné účely. Zajímavá je studie univerzity v Ithace , která popisuje možnou roli somatotropinu v udržitelném zemědělství zítřka.

Použití somatotropinu se neomezuje pouze na humánní léčebné účely. Nepochybně zajímavá je studie univerzity v Ithace (USA), která popisuje možnou roli somatotropinu v udržitelném zemědělství zítřka. Somatotropin totiž lze použít ke zvýšení produkce mléka u skotu. Tato praxe je sice noční můrou biozemědělců a ochránců zvířat, může ale významně snížit emise oxidu uhličitého, alespoň podle studie amerických vědců pod vedením Judith Capperové z Cornellovy univerzity. Výsledky jejich práce byly zveřejněny v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

V USA se v zemědělství injekce rekombinantího bovinního somatotropinu používají už 14 let, ale v EU je tato praxe zcela zakázána z důvodu ochrany zvířat. Tým amerických vědců obhajuje podávání somatotropinu skotu s tím, že široce rozšířené používání růstového hormonu může pomoci nasytit rostoucí lidstvo a snížit produkci oxidu uhličitého.

Výsledky studie používají k argumentaci biotechnologické firmy (zvláště výrobci rekombinantního somatotropinu), aby přesvědčily Evropskou komisi k ukončení moratoria na použití bovinního somatotropinu.

Dojnice, jíž se podává somatotropin, zvýší svou dojivost o 10–16 % v daném laktačním cyklu, dokládá studie. To snižuje nároky na krmivo, hnojiva i paliva. Snižuje to i rozlohu potřebné zemědělské půdy a produkci odpadních plynů, mimo jiné i oxidu uhličitého a také metanu, který je velmi účinným skleníkovým plynem.

„Suplementace skotu somatotropinem v masovém měřítku nás posune blíže trvale udržitelnému rozvoji,“ míní Judith Capperová, vedoucí studie. Naopak zástupci asociace podporující biozemědělství oponují s tím, že rutinní injekce geneticky upraveného hormonu určené ke zvýšení výtěžku z chovu skotu nejsou udržitelným řešením a nepředstavují cestu pro snížení emisí v intenzivním zemědělství, ani krok ve prospěch zvířat.

(shmt)

Zdroj: Proceedings of the Natinal Academy of Science 2008;105(28):9668–9673.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#