#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S léčbou obstrukční spánkové apnoe pomůže přístroj o velikosti krabičky od sirek

21. 5. 2024

Obstrukční spánková apnoe neboli syndrom zástavy dechu ve spánku je druhá nejrozšířenější spánková porucha na světě. Celosvětově postihuje až jednu miliardu lidí ve věku mezi 30 a 69 lety. Dosavadní možnosti léčby jsou limitované a spoustě pacientů nevyhovují. Výrazné zlepšení má přinést zařízení o velikosti krabičky od sirek, na jehož vývoji pracuje kanadský vědec Adam Williamson spolu se svým týmem z Mezinárodního centra klinického výzkumu LF MU a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA).

Současná léčba je limitovaná a nekomfortní

Při léčbě spánkové apnoe mají pacienti v současné době dvě možnosti: První a nejrozšířenější z nich jsou celoobličejové masky CPAP (continuous positive airway pressure), které zabraňují obstrukci dýchacích cest tvorbou přetlaku v dýchacích cestách. Pro spoustu pacientů ale nejsou příliš komfortní, a některým dokonce připadají ponižující. Každý druhý pacient tak masku nakonec odkládá.

Druhou možností jsou voperované stimulátory podjazykového nervu, které dýchací cesty uvolňují pomocí vyklenutí jazyka. Kvůli vysokým nákladům a nutnosti chirurgického zákroku, při kterém je pacientovi do tváře voperována elektroda a do hrudníku baterie, ale není ani tato metoda příliš populární.

Tým doktora Williamsona se rozhodl spojit výhody obou zařízení a navrhl přístroj FitSleep, který pracuje na podobném principu jako stimulátory podjazykového nervu. Chirurgický zákrok v tomto případě není nutný a zároveň jde o finančně nenáročnou metodu, a proto je zařízení mnohem dostupnější a pro pacienty přívětivější.

Jak přístroj funguje

Zařízení funguje na principu oboustranné temporální interference. Jedná se o neinvazivní metodu, při které elektrody umístěné na kůži stimulují podjazykový nerv (nervus hypoglossus), který ovládá pohyb jazyka. Vysíláním elektrického pole o specifických frekvencích se jazyk posune dopředu a brání tak obstrukci dýchacích cest během spánku.

Až dosud vyžadovala metoda stimulace podjazykového nervu chirurgický zákrok. „Podjazykový nerv se nachází pod vrstvou svaloviny, což ztěžuje jeho zacílení pomocí standardní neinvazivní stimulace. Prostřednictvím oboustranné temporální interferenci však můžeme omezit vliv na sousední tkáně a expozicí ovlivnit pouze tento nerv,“ vysvětluje dr. Williamson.

Pacienti si tento přístroj, velký přibližně jako krabička od sirek, nainstalují podle jednoduchých pokynů každou noc před spaním a ponechají si jej na stejném místě po celou dobu spánku. Zařízení je navrženo tak, aby bylo pohodlné a nenarušovalo spánkovou rutinu uživatele. Prvotní známky zlepšení spánku a snížení počtu epizod apnoe by se měly dostavit během několika týdnů soustavného používání. Po několika měsících by se pak měl projevit i dlouhodobější účinek. Podrobnější data o účinnosti a jejího časového rozmezí ale budou známa až po dokončení právě probíhajících klinických studií.

    

Obr. 1 Zařízení FitSleep si pacienti před spaním připevní pod spodní čelist a ponechají jej tam po celou dobu spánku. Foto: Somnial Technologies

      

Obr. 2 K přístroji bude dostupná také aplikace pro chytré telefony, ve které budou zobrazeny vybrané spánkové parametry. Foto: Somnial Technologies 
   

Kdy bude zařízení dostupné pacientům?

Projekt se v současné době se nachází ve fázi klinického testování u vybrané skupiny pacientů. Klinické testy jsou zaměřeny především na bezpečnost a účinnost zařízení a jsou klíčové pro potvrzení terapeutického přínosu i pro získání všech potřebných povolení.

Kdy přesně bude zařízení dostupné pro širší okruh pacientů, závisí na výsledcích probíhajících studií, rychlosti regulačních procesů a výrobních možnostech. Podle doktora Williamsona je ale cílem uvést přístroj na trh co nejdříve, reálný by podle něj mohl být horizont tří let.

(jko)

Zdroj: Přístroj velikosti krabičky od sirek má přinést revoluci v léčbě spánkové apnoe. Masarykova univerzita, 18. 1. 2024. Dostupné na: www.muni.cz/pro-media/tiskove-zpravy/pristroj-velikosti-krabicky-od-sirek-ma-prinest-revoluci-v-lecbe-spankove-apnoe



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#