#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prospektivní hodnocení progrese jaterní fibrózy pomocí jaterní biopsie

15. 5. 2019

Dle dostupných údajů může být progrese fibrózy urychlena HIV/HCV koinfekcí. Nicméně dosud žádná studie nesrovnávala progresi fibrózy pomocí párové jaterní biopsie (JB) u HIV/HCV koinfikovaných a HCV monoinfikovaných pacientů.

Dle dostupných údajů může být progrese fibrózy urychlena HIV/HCV koinfekcí. Nicméně dosud žádná studie nesrovnávala progresi fibrózy pomocí párové jaterní biopsie (JB) u HIV/HCV koinfikovaných a HCV monoinfikovaných pacientů. Danou problematikou se však zabývala práce rakouských autorů.

Zmiňované studie se zúčastnili HIV/HCV koinfikovaní a HCV monoinfikovaní pacienti, srovnatelní v počáteční fázi fibrózy, demografických údajích a HCV léčbě. Klinická a laboratorní data byla získána v době provedení JB a dále pak s odstupem 3–6 měsíců u pacientů s koinfekcí. Histologicky byla hodnocena přítomnost zánětu, fibrózy a steatózy.

U 56 z 298 koinfikovaných pacientů byla provedena párová JB, přičemž v době zahájení studie nevykazovali známky cirhózy. Byly u nich však častěji nalezeny nekrózy jednotlivých hepatocytů, tzv. piecemeal nekrózy (P < 0,001), známky lobulárního zánětu (P = 0,009) a kratší interval mezi provedenými JB (4,7 oproti 5,9; P < 0,0001).

Mezi první a druhou JB nedošlo k progresi fibrózy u koinfikovaných nemocných v 55 % ve srovnání s 45 % monoinfikovaných. K progresi fibrózy o 1 stadium došlo v 18 % a o 2 stadia také v 18 % HIV/HCV koinfikovaných ve srovnání s 30 % a 9 % u monoinfikovaných HCV kontrol. Progrese fibrózy pak byla podobná u pacientů s HIV/HCV koinfekcí i HCV monoinfekcí (P = 0,72). U HIV/HCV pacientů nebyla nalezena žádná souvislost mezi progresí fibrózy a demografickými údaji, hodnotami CD4, AST, ALT, použitím vysoce aktivní antiretrovirální terapie, odpovědí na léčbu HCV, vstupní FIB-4 nebo histologickým nálezem zánětu, fibrózy či steatózy.

U pacientů srovnatelných v době zahájení studie byla progrese fibrózy podobná u HIV/HCV koinfikovaných i u HCV monoinfikovaných. Jelikož však nejsou k dispozici žádné klinické nebo laboratorní parametry, které by predikovaly progresi onemocnění, mělo by být u všech koinfikovaných pacientů zváženo opětovné provedení JB za účelem posouzení závažnosti onemocnění.

(mik)

Zdroj:
R. Sterling, J. A. Wegelin, P. G. Smith, and others. A prospective evaluation by paired biopsy of fibrosis progression in HIV-HCV coinfection compared to HCV monoinfection. Prezentováno na 45th Annual Meeting of the European Association for the Study of the Liver (EASL 2010). Vídeň, 14.–18. dubna 2010.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#