#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč relax s cigaretou a skleničkou způsobuje bolesti hlavy

2. 12. 2015

Alkohol a tabák jsou stále pro mnoho lidí nepostradatelné atributy. Kromě závažných dopadů na zdraví způsobují konzumentům i lehčí, zato rychle nastupující obtíže. Proč?

Viníkem je nikotin

Dáte si pár cigaret a začne vás bolet hlava? S největší pravděpodobností za to může nikotin obsažený v tabákovém kouři. Způsobuje stažení krevních cév, což v důsledku vede ke snížení krevního průtoku mozkem a jeho obaly. Pokles krevního zásobení je poté příčinou menší aktivity mozku, což patří mezi hlavní faktory rozvoje migrény. Navíc nedostatečný krevní průtok mozkovými obaly může vést k intenzivní bolesti hlavy nebo obličeje. Nikotin ale rovněž umí stimulovat receptory bolesti umístěné na zadní stěně hrdla, což taktéž podněcuje bolesti hlavy. Na vzniku těchto obtíží se může spolupodílet například i alergie na cigaretový kouř. Nejúčinnějším řešením, jak se těmto stavům vyhnout, je přestat kouřit. Už i omezení spotřeby tabáku znamená nejen pro oblast hlavy velkou úlevu.

S pitím opatrně

Bolesti hlavy navozené alkoholem jsou způsobené jednou z jeho složek – etanolem neboli lihem. Aby se problémy objevily, nemusíte toho ani vypít mnoho. Například v případě vína někdy stačí i jedna nebo dvě skleničky.

  • K bolestem hlavy z alkoholu jsou obecně náchylnější lidé trpící na tzv. clusterové bolesti hlavy (jde o záchvaty přicházející několikrát za den).
  • Jedinci, kteří mívají migrény, sice obecně konzumují méně alkoholu než většina populace (hlavně ze strachu, že dojde k rozvoji ataky), jenže ten u nich podle studií nejspíše potíže nespouští.
  • Totéž pravděpodobně platí i o tenzních neboli tlakových bolestech hlavy.

Alkohol ale není jen špatný. V malém objemu (u žen asi 2 dl vína, u mužů dvakrát tolik) našemu kardiovaskulárnímu aparátu prospívá. Aby tomu tak ale skutečně bylo, je naprosto zásadní zůstat jen u tohoto množství.

(ivh)

Zdroje:

CLEVELAND CLINIC. Smoking&Headache. Dostupné z: http://my.clevelandclinic.org

Hand_Smoke/hic_Smoking_and_Headache

PANCONESI, Alessandro. Alcohol and Migraine. American Headache Society. Dostupné z: http://www.achenet.org/resources/alcohol_and_migraine/



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#