#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pravidelná chůze je nejlepší lék pro tělo i duši

15. 6. 2015

Chůze je skvělá pohybová aktivita, která lidem dokáže prodloužit život a uchránit je před vznikem mnoha závažných chorob. Pravidelné procházky jsou přitom bezpečné, úrazy či poranění z nadměrné zátěže zde na rozdíl od jiných sportů prakticky nehrozí. Vykročte vstříc zdraví i vy!

Pokud chcete prospět svému tělu, nemusí se z vás nutně stát profesionální sportovci trávící nekonečné hodiny fyzickým tréninkem. Vzniku závažných chorob můžete předcházet i něčím tak jednoduchým, jako je svižná chůze. Ta mimo jiné dělá dobře i na duši. Jaké výhody přináší pravidelný pohyb?

  • Zlepšuje tělesnou zdatnost a pomáhá v udržování přiměřené váhy.
  • Chrání před vznikem cukrovky, vysokého krevního tlaku, chorob srdce a cév a mnoha dalších nemocí.
  • Posiluje kostní tkáň a oddaluje rozvoj řídnutí kostí.
  • Zmenšuje stres, psychické a fyzické napětí a povzbuzuje náladu.
  • Zlepšuje rovnováhu a koordinaci pohybového aparátu.

Stejné účinky jako běh

Blahodárné působení pravidelné chůze na lidský organismus potvrdili i vědci z Kalifornie. Z výsledků jejich výzkumů vyplývá, že se díky ní výrazně snižuje riziko rozvoje vysokého tlaku krve, vysokého cholesterolu, cukrovky a ischemické choroby srdeční. Studie se zaměřila na porovnávání zdravotních benefitů mezi skupinou chodců a běžců. Překvapivým zjištěním bylo, že chůze pomáhá organismu ve stejné míře jako fyzicky náročnější běhání. Výzkumníci potvrzují, že čím více lidé chodí, tím výrazněji prospívají svému tělu. Americká kardiologická asociace tak doporučuje všem jedincům alespoň 30 minut fyzické aktivity denně.

Zvládněte techniku 

Abyste z pravidelného pohybu vytěžili maximální prospěch, je potřeba znát správný způsob chůze. Pokud se budete hrbit nebo dívat do země, riskujete rozvoj degenerativních změn páteře a celého pohybového aparátu. Jak by tedy měla vypadat správná technika?

  • Hlavu držíme vzpřímeně, celou dobu se díváme před sebe, ne do země. Krk, ramena a záda jsou uvolněné
  • Hýžďové a břišní svaly jsou mírně stažené, abychom zabránili prohnutí v bederní páteři.
  • Ruce jsou volně podél těla, pohyb v horních končetinách totiž pomáhá udržovat rovnováhu.
  • Chůze by měla být pružná. Nejdříve došlapujeme na patu a postupně přenášíme váhu ke špičce.
  • Kolena nikdy nevytáčíme do stran. Při krocích jimi směřujeme dopředu.
  • Během chůze se snažíme zhluboka dýchat.

Krok za krokem

S chůzí můžete začít prakticky kdykoliv, ať už jste mladí, nebo staří.

  • Pokud se vydáte na cestu za zdravějším životem, nezapomeňte si pořídit kvalitní obuv. Vyberte si boty s podporou klenby, zpevněným kotníkem a silnou podrážkou, která pohlcuje nárazy působící na chodidlo.
  • Před začátkem a po skončení procházky se 5–10 minut pomalu procházejte a nezapomeňte na protažení svalů nohou a rukou. Svižná chůze by měla trvat nejméně 30 minut.
  • Pokud jste časově vytížení a nemáte na pravidelné procházky čas, věnujte se chůzi alespoň 10–15 minut denně. Při cestě do práce například můžete vystoupit o zastávku dříve a zbytek dojít pěšky. V zaměstnání lze místo jízdy výtahem využívat schodiště. Při nákupu zaparkujte auto na vzdálenější konec parkoviště. Po návratu domů pak můžete jít vyvenčit psa.

Pravidelná chůze by se měla stát neodmyslitelnou součástí života. Statistiky totiž hovoří jasně. Každých 60 minut tohoto pohybu prodlužuje život průměrně o 2 hodiny.   

(holi)

Zdroje:
www.heart.org
www.mayoclinic.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#