#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potíže s únikem moči: zásadní je správný pitný režim

15. 5. 2019

Problémy s častým nucením na toaletu či únikem moči v průběhu noci komplikují život řadě lidí. Tyto obtíže lze do jisté míry vyřešit, či alespoň ovlivnit vhodně zvoleným pitným režimem.

Je všeobecně známo, že dospělý člověk by měl přes den vypít okolo 1,5 litru tekutin. To platí i pro jedince trpící nykturií, jen je zapotřebí dávat si pozor, co a kdy pít.

Pozor na kofein!

Ačkoli většinu tekutin přijímáme, abychom doplnili v organismu chybějící vodu a zachovali tak optimální fyziologickou rovnováhu, některé nápoje naopak ztrátu tekutin v těle způsobují. Důsledkem je pak časté močení. Asi nejznámějšími nápoji s těmito vlastnostmi jsou káva a čaj. Však také v kvalitní restauraci dostaneme s kávou i sklenku vody. Látkou zodpovědnou za tyto jevy je kofein a jemu podobné molekuly.

  • Kofein má silné močopudné vlastnosti – je-li přijímán ve vysokých dávkách, může navodit až dehydrataci organismu.
  • Tato látka není obsažena pouze v kávě a čaji, nalezneme ji také v nápojích typu coca-cola či energetických drincích. 
  • Nejvyšším obsahem kofeinu se pyšní cesmína paraguayská, z níž se připravuje hořké maté, oblíbený nápoj Jižní Ameriky.

Nebezpečná kombinace

Alkohol funguje obdobně jako kofein. Důsledkem jeho požívání je rovněž časté nucení na močení. Naprosto nejhorší kombinací je pak přijímání alkoholických nápojů společně s těmi energetickými. Opakující se návštěvy toalety jsou zde ale vedlejším problémem, konzument může být totiž v extrémních případech ohrožen až životu nebezpečnou dehydratací. Rovněž sycené nápoje obecně nejsou vhodné. Všem těmto tekutinám by se člověk potýkající se s únikem moči měl raději vyhýbat, případně je přijímat striktně v ranních hodinách.

Rozvrh „pitných“ hodin

Asi každého napadne, že není dobré pít před spaním, pokud nechce v noci pravidelně běhat na toaletu. Kdy se tedy občerstvit naposledy? Doporučuje se vyhýbat se příjmu tekutin zhruba tři hodiny před ulehnutím. Pokud je někdo zvyklý jíst těsně před spaním či má rád druhé večeře, neměl by konzumovat ani polévky.

Tato drobná opatření mohou napomoci při problémech s častým chozením na toaletu v průběhu spánku. Jako normální se udávají jedna až dvě návštěvy WC za noc. Pokud se tak děje častěji a nepomáhají ani výše uvedená doporučení, je zapotřebí vyhledat pomoc odborníka.

(bak)

Zdroj: Blaivas J. et al.: Jak ovlivnit nykturii pro lepší spaní



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#