#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poslední varování před cukrovkou má jméno prediabetes

2. 6. 2015

Cukrovka 2. typu nevzniká náhle. Předchází jí stav zvaný prediabetes, který je ještě vratný. Jak jej poznat, a včas tak předejít vzniku zmiňované nemoci?

Porušená glukózová tolerance neboli prediabetes je období, kdy se náš organismus hůře vypořádává s cukrem přijatým potravou. Hladina glukózy v krvi je zvýšená, ale ještě ne natolik, aby se dalo mluvit o cukrovce 2. typu. Pouhá změna životního stylu obvykle stačí k tomu, aby se člověk vrátil k plnému zdraví. Pokud se však prediabetes neřeší, je velká pravděpodobnost, že se do 10 let přehoupne v opravdovou cukrovku. A od té již není cesty zpět.

Vratný, ale ne neškodný

Poškození srdce a cév, očí, ledvin či nervů. To jsou nejčastější dlouhodobé komplikace cukrovky, jejichž příčinou není nic jiného než právě zvýšená hladina cukru v krvi. S tou se však v mírnější podobě setkáváme i u prediabetu. Není tedy vyloučené, že se tyto změny na orgánech začínají vyvíjet již v době, kdy ještě člověk není označen za diabetika.

Poplach v každé kapce krve

U prediabetu, na rozdíl od cukrovky, většinou nepociťujeme žádné příznaky. Jedinou možností včasné diagnózy tak zůstávají krevní testy. Ze vzorku krve odebraného nalačno lze porušenou glukózovou toleranci snadno zjistit. Nezanedbávejte tedy pravidelné odběry. A to zejména pokud se najdete v některém z následujících rizikových faktorů pro cukrovku:

  • věk nad 45 let,
  • obezita (BMI čili body mass index vyšší než 25),
  • nedostatek pohybu,
  • cukrovka 2. typu v rodině,
  • vysoký krevní tlak a cholesterol,
  • epizoda dočasného, tzv. gestačního diabetu v těhotenství.

Příležitost ke změně

Prediabetes probíhá v podstatě stejně jako cukrovka. Normální proces, při kterém hormon inzulin „otevírá krevní glukóze dveře“ do buněk, je nějakým způsobem narušen. Buď je inzulinu nedostatek, nebo buňky nejsou schopné na jeho podnět správně odpovědět. Glukóza tak zůstává v krvi. Se změnou životního stylu je však někdy možné odvrátit vznik cukrovky, nebo se dokonce prediabetu zbavit úplně. Následující čtyři body by měly být vaší mantrou, pokud vám byl právě diagnostikován prediabetes:

  1. Zdravá strava. Vybírejte jídla bohatá na vlákninu a bez přebytečných tuků a kalorií. Zelenina, ryby a celozrnné pečivo jsou odteď vašimi nejlepšími přáteli.
  2. Pohyb. Snažte se každý den strávit alespoň 30 minut rychlou chůzí či jízdou na kole, 2× týdně zvolte náročnější aktivitu, jako např. posilování.
  3. Snížení hmotnosti. Nevhodné jsou bleskové drastické diety, lepší je dlouhodobá a zdravá změna. I pětiprocentní pokles váhy dokáže snížit riziko cukrovky. Vaše sebevědomí a energie pak značně vzrostou. 
  4. Léky. Tabletky vám lékař předepíše v případě, že je podle něho riziko diabetu opravdu velké. Berte je podle jeho rady, a to i přesto, že se cítíte dobře.

(luko)

Zdroj: www.mayoclinic.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#