#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poruchami spánku spojenými se směnným provozem jsou často ohroženi i lékaři

14. 5. 2019

Lidé pracující ve směnném provozu často trpí insomnií, kterou lze zařadit mezi poruchy spánku související s cirkadiánním rytmem.

Lidé pracující ve směnném provozu často trpí insomnií, kterou lze zařadit mezi poruchy spánku související s cirkadiánním rytmem.

Shift work sleep disorder neboli SWSD je porucha postihující jedince, kteří často pracují ve směnném provozu nebo pracují v noci. Spánkové zvyklosti jsou u těchto lidí v nesouladu s cirkadiánním rytmem. SWDS je charakteristická konstantně nebo rekurentně přerušovaným spánkem, což vede k insomnii nebo k výraznému pocitu ospalosti a únavy.

SWDS se nejčastěji vyskytuje u lidí, kteří pracují v období mezi desátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní, nepostihuje ale zdaleka všechny jedince pracující v noci. Mezi osoby vysoce ohrožené poruchou spánku patří kvůli stresujícímu a zaměstnání a střídání směn i lékaři a další pracovníci ve zdravotnictví.

SWDS se může projevit symptomy, jako jsou insomnie nebo excesivní ospalost, zhoršená koncentrace, bolesti hlavy, nedostatek energie, pocit únavy. SWDS může být také spojena s častějšími pracovními úrazy, nehodami a zvýšenými náklady na nemocenskou.

Poruchám spánku ale mohou pracovníci v směnném provozu předcházet. Často bývá potřeba, aby dobu spánku přizpůsobili svým pracovním povinnostem. Je proto důležité připravit se na spánek nejen fyzicky, ale i psychicky.

Pomoci mohou jednoduché triky. Ráno cestou z práce si můžete nasadit černé brýle, aby denní světlo příliš neovlivňovalo epifýzu v produkci melatoninu a nenarušilo tak cirkadiánní rytmus. Důležité jsou i rituály před usnutím, které by se neměly měnit. Spánková hygiena by měla zůstávat stejná i o víkendu. Je dobré jít ráno po práci spát tak brzy, jak jen to je možné, a spánek neodkládat.

Pro snížení nepříjemného dopadu SWDS je dobré držet se několika následujících doporučení. Podle možností je vhodné snížit počet nočních směn jdoucích za sebou a vyhnout se prodloužení pracovní doby a přesčasům. Pokud je to možné, neměnit směny častěji než jednou za týden.

Z hlediska cirkadiánního rytmu je mnohem méně násilné zvyknout si na spánek v určitou dobu než na neustále se měnící dobu spánku. Ve volných dnech je dobré zajistit si dostatek spánku, dodržovat spánkovou hygienu a omezit konzumaci alkoholu, nikotinu a kofeinu. Přínosné je vyhnout se stimulujícím látkám, ať již jde o volně dostupné nápoje s kofeinem a energetické nápoje, nebo hypnotika a sedativa, která nedoporučí odborník. Kofein a psychofarmaka totiž mohou přispět k dalšímu prohloubení spánkové poruchy.

(hak)

Zdroj: Cleveland Clinic



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#