#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Plavat můžete i se stomií

15. 5. 2019

Lidé se závažnějším chronickým onemocněním znají jistě mnohé překážky, které jim brání v tom, prožít příjemné léto a užít si dovolenou. U Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy je navíc v některých případech nutná operace.

Lidé se závažnějším chronickým onemocněním znají jistě mnohé překážky, které jim brání v tom, prožít příjemné léto a užít si dovolenou. U Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy je navíc v některých případech nutná operace, která může vést i k dočasnému nebo trvalému vyústění střeva – stomii. I přes tuto nepříjemnou překážku se ale nemusíte vzdávat aktivit, které vám dělají radost. Mezi jinými ani plavání.

První věcí, kterou byste o plavání se stomií měli vědět, je to, že jediná překážka, která vám brání příjemně si zaplavat, se skrývá ve vaší mysli. Snad vás následující článek inspiruje k tomu, abyste vyzkoušeli plavání i se stomií, a pomůže vám zbavit se všech obav a starostí.

Stomie to vydrží

Pokud budete dobře připraveni na všechny situace, nemůže vás nic zaskočit. Jaké efekty může mít voda na materiál, ze kterého je stomie vyrobena? Delší kontakt s vodou může způsobit, že uzávěr, který stomii uzavírá, se částečně rozpustí a odloupne a stane se velmi lepkavým. Proto byste se měli ujistit, že materiál, ze kterého je stomie vyrobena, především kryty, je ve velmi dobrém stavu.

Plavky ukrývající vývod

K dispozici jsou i plavky, které umožní stomii nenápadně skrýt. Pokud si přejete udržet sáček stomie těsně u těla, je možné k přichycení stomie použít speciální pásek.

Neztrácejte sebevědomí… aneb Pár užitečných rad:

Pokud máte pocit, že vás někdo sleduje, což je mimochodem velmi nepravděpodobné, neboť jak jistě víte, u vody má každý plno svých vlastních starostí, vyzkoušejte následující tipy:
  • Před tím, než půjdete do vody, se ujistěte, že je kapsa stomie skutečně prázdná.
  • Necítíte se úplně jistí? Klidně si při koupání nechte tričko. V Americe je to zcela běžné, u lidí se závažnými zdravotními důvody jde navíc o vhodný způsob, jak si zachovat intimitu. Jakmile budete ve vodě, nikdo pořádně neuvidí žádné detaily. Ať už má vaše stomie jakoukoliv barvu, v bazénu je obvykle natolik rušno, že si nikdo ničeho ani nevšimne.
  • Když skončíte s plaváním a vyjdete z bazénu, dojděte si v klidu do převlékacích kabinek, kde můžete zkontrolovat, zda je vše v pořádku a uzávěr stomie drží pevně na svém místě.

(hak)

Zdroj:



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#