#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pět rizikových faktorů pro rozvoj střevních zánětů

15. 5. 2019

Vznik Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy zůstává stále tak trochu záhadou. Výzkum ale poukazuje na některé možné příčiny ovlivňující rozvoj idiopatických střevních zánětů. Bylo prokázáno, že na vině je pravděpodobně souhra genetických vloh a prostředí, ve kterém žijeme.

Vznik Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy zůstává stále tak trochu záhadou. Výzkum ale poukazuje na některé možné příčiny ovlivňující rozvoj idiopatických střevních zánětů. Bylo prokázáno, že na vině je pravděpodobně souhra genetických vloh a prostředí, ve kterém žijeme.

Idiopatické střevní záněty zahrnují Crohnovu nemoc a ulcerózní kolitidu. Obě závažné a chronické nemoci jsou spuštěny abnormální imunitní reakcí, v jejímž důsledku může dojít k průjmům, křečím v břiše, krvi ve stolici, horečce, bolestem kloubů, ztrátě chuti k jídlu a únavě. Stejně tak se ale mohou vyskytnout i tak závažné komplikace jako píštěle, které vyžadují chirurgický zákrok.

Následujících deset faktorů může přispět ke vzniku střevních zánětů.

  1. Místo, kde bydlíte. Lidé v Severní Americe a v Evropě jsou vystaveni mnohem vyššímu riziku crohna i kolitidy. Důvodem může být životní styl a s ním spojené vlivy – dieta, znečištění životního prostředí a důkladná hygiena, při které se imunitní systém nesetká s přirozenými bakteriemi.
  2. Věk. U většiny pacientů jsou střevní záněty diagnostikovány v období adolescence nebo mladší dospělosti (20 až 30 let). Existuje ale i druhé kritické období, kterým je věk mezi 50 a 60 lety. Čím dříve se nemoc objeví, tím obvykle bývá agresivnější a podle gastroenterologů více souvisí s dědičností, zatímco ve vyšším věku jde převážně o vliv prostředí.
  3. Kouření. Není pochyb o tom, že kouření škodí zdraví. Z neznámého důvodu se ale u kuřáků ulcerózní kolitida vyskytuje méně často než u nekuřáků. Opak platí pro crohna – zde kouření nejen zvyšuje pravděpodobnost onemocnění, ale také zhoršuje i obtíže během vzplanutí.
  4. Operace slepého střeva. Mladí lidé, u nichž byl – většinou do 20. roku – odstraněn apendix (červovitý přívěsek slepého střeva), mají nižší riziko ulcerózní kolitidy, a pokud onemocní, jde o mírnější formu. Operace je ale nejspíše přínosná, jen pokud byla provedena před nástupem nemoci.
  5. Střevní zánět v rodině. Přítomnost onemocnění v rodině významně zvyšuje riziko crohna i kolitidy. Ale na střevní záněty nemá vliv jen jeden faktor, a jak bylo řečeno, jde o kombinaci dědičnosti a vlivů prostředí. S ulcerózní kolitidou je spojeno asi 30 genů. S crohnem více než dvojnásobné množství – 71 genů. 

Vše naznačuje, že důvody pro vznik střevních zánětů nejsou jednoduché a zahrnují více vlivů. Vědci ale věří, že zásadním spouštěčem je životní prostředí, kterému genetické pozadí nabízí vhodný terén.

(hak)

Zdroj: www.health.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#