#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Optimistické výsledky screeningu rakoviny plic v USA byly zpochybněny

15. 5. 2019

Původní optimistické předpoklady některých odborníků, že poměr „cost/benefit“ screeningu rakoviny plic u vysokorizikových jedinců pomocí nízkodávkového CT bude podobný jako u mamografie nebo kolonoskopie, se možná nepotvrdí.

Původní optimistické předpoklady některých odborníků, že poměr „cost/benefit“ screeningu rakoviny plic u vysokorizikových jedinců pomocí nízkodávkového CT bude podobný jako u mamografie nebo kolonoskopie, se možná nepotvrdí. Výsledky analýzy soukromé americké poradenské firmy jsou nyní zpochybňovány, protože prý vycházejí z nesprávných předpokladů.

Výsledky americké Celostátní studie plicního screeningu (The National Lung Screening Trial, NLST), zveřejněné v roce 2011, ukázaly, že screening nízkodávkovým CT může snížit úmrtnost na plicní karcinom až o 20 %. S odvoláním na tuto studii se poradenská společnost Milliman, specializovaná na pojistnou matematiku, pokusila určit náklady na tento screening a zjistit předpokládaný poměr jeho nákladů a přínosu.

Podle závěru uvedeného ve shrnutí zprávy poradenské firmy Milliman by mělo být každoroční screeningové vyšetření nízkodávkovým CT nabízeno jako součást komerčního zdravotního pojištění jedincům ve věku 50 až 64 let s vysokým rizikem plicního karcinomu (jedinci s 30 a více balíčkoroky). Náklady na screening a s ním související léčbu by měly být přibližně 1 americký dolar měsíčně na jednoho pojištěnce v současných cenách a poměr náklady/přínos by měl být srovnatelný nebo lepší než u zavedených screeningů karcinomu prsu, děložního čípku nebo kolorekta. Autoři zprávy doporučují, aby poskytovatelé komerčního zdravotního pojištění poskytovali každoroční vyšetření vybraným rizikovým jedincům jako benefit. Za nějakou dobu po uveřejnění zprávy však vyvstaly pochybnosti o spolehlivosti jejích závěrů.

Podle kritiků zpráva společnosti Milliman vychází ze špatných předpokladů starší observační studie International Early Lung Cancer Action Program (I-ELCAP), podle kterých se 80 % karcinomů bude v době diagnózy nacházet ve stadiu IA–IB a pouhá 4 % v nejpokročilejším stadiu IIIB nebo IV. Na druhou stranu údaje již zmíněné studie NLST hovoří o 63 % karcinomů ve stadiu IA-IB a 25 % karcinomů stadia IIIB až IV. První výsledky NLST o efektivitě screeningu plicního karcinomu, které bude možné porovnat s výsledky společnosti Milliman, by měly být známy letos.

(vek)

Zdroje:
Pyenson B. S. et al: An actuarial analysis shows that offering lung cancer screening as an insurance benefit would save lives at relatively low cost. Health Aff (Millwood). 2012 Apr; 31 (4): 770–9.
National Lung Screening Trial Research Team: Reduced lung-cancer mortality with low-dose computed tomographic screening. N Engl J Med. 2011 Aug 4; 365 (5): 395–409.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#