#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nykturie a deprese aneb Tak trochu začarovaný kruh

15. 5. 2019

Jaká je role deprese při nykturii, nebo může naopak tato porucha depresi navodit? Pokusíme se přiblížit hranici mezi těmito jevy a důvody, proč jedno souvisí s druhým.

Mnoho lékařů zaznamenalo vyšší výskyt deprese u nemocných trpících nykturií. Data byla dokonce vědecky sesbírána a statisticky zhodnocena a skutečně se prokázal vztah mezi nykturií a depresí. Lékaři, kteří toto zaznamenali, byli jak urologové léčící pacienty primárně pro noční úniky moči, tak psychiatři, kteří si u svých klientů trpících depresí všimli vyššího výskytu nykturie. Nabízí se tedy otázka, které z onemocnění je příčinou a které následkem.

Je-li nemocná duše, trpí i tělo 

Mnoho pacientů psychiatrů a psychologů trpí spolu s depresí i nykturií. Jednou z možných příčin může být jejich léčba.

  • Některá léčiva mají totiž schopnost vyvolávat zvýšenou diurézu, tedy tvorbu a odchod moči.
  • Tyto preparáty patří do skupiny antidepresiv a antipsychotik.
  • Jedná se např. o skupinu léčiv označovaných jako SSRI (inhibitory zpětného vychytávání serotoninu).
  • Je však zatím málo dostupných lékařských studií, které by tento jev potvrdily na sto procent.

Pacienti trpící těžkou depresí či abnormálními úzkostnými poruchami mohou v důsledku stavů, jako je apatie, nedostatečná motivace dojít si na toaletu, nadměrný strach či noční úzkosti, spíše trpět nykturií. Mezi další psychiatrická onemocnění spojovaná s vyšším výskytem nočního pomočování patří i výkyvy nálad či kognitivní poruchy (zjednodušeně vyjádřeno poruchy uvažování).

Nykturie na náladě nepřidá

Na druhou stranu lidé léčící se kvůli nočnímu pomočování uvádějí pochmurné nálady častěji než běžná populace. Důvodem může být samotný fakt obtíží s nočním únikem moči, který pacienta stresuje a může u něj navodit až stav deprese. Rovněž nedostatek odpočinku či nekvalitní spánek jsou rizikovými faktory, které k výskytu těžké skleslosti přispívají. Tudíž člověk, jenž se v noci musí budit a například si převlékat čisté lůžkoviny, bývá ve vyšším ohrožení depresivní příhodou.

V klinické praxi je však velmi často nemožné odhalit příčinu současného výskytu deprese a nykturie. Realita totiž není vždy jen černobílá. Proto je důležitá náležitá lékařská péče a léčba.

(bak)

Zdroj:
Yazici C. M., Kurt O.: Kombinovaná terapie nykturie a přidružených nemocí, 2014



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#