#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové využití biologické léčby u vaskulitid?

14. 5. 2019

Zavedení cílených biologických léků namířených proti tumor nekrotizujícímu faktoru (TNF) přineslo novou a zajímavou cestu pro léčbu hlavně autoimunních onemocnění.

Zavedení cílených biologických léků namířených proti tumor nekrotizujícímu faktoru (TNF) přineslo novou a zajímavou cestu pro léčbu hlavně autoimunních onemocnění. Velkou výhodou těchto preparátů je selektivní zaměření na komponenty imunitní odpovědi. Biologické léky, které byly původně určeny k léčbě refrakterní artritidy, se ve světle nových zkušeností ukázaly být zajímavé a nadějné i pro jiné nemoci, jako např. vaskulitidu. Nově by se tak mohla léčit např. velkobuněčná vaskulitida, Takayasuova artritida či jiné choroby.

Podle výzkumu jsou tyto látky vhodně indikované zejména u nemocí s relapsy, kde již jejich účinek byl prokázán. Například takto obstál infliximab (monoklonální protilátka proti TNF-alfa), tocilizumab (lék zabraňující působení interleukinu IL-6, čímž dochází k tlumení zánětu). Další dvě randomizované kontrolované studie prokázaly, že anti-CD20 monoklonální protilátka rituximab je stejně účinná v navození remise jako standardní léčba s cyklofosfamidem. Kromě toho u nemocných s relapsem se zdá být rituximab účinnější než cyklofosfamid. Tyto výsledky dokazují, že biologická léčba má smysl i v léčbě vaskulitid. Další studie hovoří o využití v léčbě nemocí podmíněných ANCA protilátkami (protilátky proti cytoplazmě neutrofilů).

Naději na novou léčbu by tak mohli mít pacienti s relapsy vaskulárních onemocnění, které jsou spojeny s tvorbou granulomů. K dnešnímu dni zkoumalo několik důležitých studií využití anti-TNF látek u nemocí jako Wegenerova granulomatóza, velkobuněčná arteritida, Takayasova arteritida či Behçetova nemoc. Je ale ještě velký kus cesty před námi, kdy je třeba potvrdit tyto údaje, ale také zjistit i bezpečnost léků, než budou zavedeny do klinické praxe.

(jakr)

Zdroj: Catanoso M. et al. New indications for biological therapies. Intern Emerg Med 2011 Oct; 6 Suppl 1: 1–9.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#