#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Noční pomočování náctiletých: probuzení lze nacvičit

15. 5. 2019

Přestože se problém nočního pomočování týká především menších dětí, v malém procentu přetrvává až do období dospívání nebo i déle. Čím si mohou dospívající sami pomoci, aby co nejdříve začali trávit noci v suchu?

Příčinou nočního pomočování je nejčastěji snížená kapacita měchýře nebo porucha mechanismů, které by měly jedince v okamžiku, kdy je měchýř plný, vzbudit. Odborníci v souvislosti s touto nepříjemností doporučují následující: 

  1. Přibližně dvě hodiny před usnutím omezte příjem tekutin. Žízeň byste pociťovat neměli, ale nadměrně před spaním raději nepijte. Večer úplně vynechejte kofeinové nápoje, které zvyšují tvorbu moči.
  2. Těsně před spaním nezapomeňte navštívit toaletu a do postele uléhejte s prázdným močovým měchýřem. Někdy se doporučuje takzvané dvojí vymočení se. Poprvé před večerní hygienou a podruhé po ní, i když zrovna nepociťujete potřebu.
  3. I během dne je možné nacvičovat noční probouzení, která by měla předcházet samotnému močení. Pokaždé, když jste doma a začne se vám chtít na záchod, běžte do postele a předstírejte, že spíte. Simulujete tím situaci, kdy se vás močový měchýř snaží v noci probudit ze spánku. Po několika minutách vstaňte a běžte se vymočit.
  4. V některých případech je vhodné cílené opakované probuzení během noci za účelem návštěvy toalety. K samotnému procitnutí v intervalu 3 až 4 hodin využijte budík. Pokud ten vás z hlubokého spánku nevzbudí, požádejte o pomoc rodiče.
  5. Vyzkoušejte speciální alarm, který vás dokáže probrat (hlukem či vibracemi) v okamžiku, kdy dojde k jeho zvlhčení močí.
  6. Neváhejte s návštěvou lékaře (pediatra) a se svým problémem se mu svěřte. Odborník provede patřičná vyšetření, doporučí účinná opatření a v případě potřeby rovněž předepíše vhodné léky.

Pozor na psychickou újmu!

Noční pomočování, které přetrvává do období dospívání či déle, může pořádně zamávat s psychikou dotyčného. Proto je třeba začít problém řešit co nejdříve. I když by v řadě případů obtíže postupně odezněly samy, léčbou a dodržováním speciálních doporučení můžete suché noci trávit mnohem dříve.

(veri)

Zdroj: www.childrenshealthnetwork.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#