#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Netrestejte potomka za mokrou postýlku! Možná za to mohou geny

13. 6. 2016

Potíže s nočním pomočováním dítěte řeší v mnoha rodinách. Ne vždy však v klidu a s pochopením. Než začnete příště zvedat hlas, zapřemýšlejte, zda se podobné nehody nestávaly kdysi i vám. Enuréza totiž může být dědičná.

Důvodů, proč se dítě starší pěti let v noci počůrává, může být více. Důležitou roli mohou hrát vnější faktory ve formě stresu (například rozvod rodičů, nástup do školy, narození sourozence a podobně), ale také genetika.

Nepříjemné dědictví 

Opakovaně bylo vědecky dokázáno, že výskyt takzvané primární noční enurézy (nočního pomočování) je vyšší u dětí, jejichž rodiče touto poruchou trpěli také. Odborníci pátrali po konkrétním genu, jehož předání z dospělého na potomka by mohlo být za problém zodpovědné. Nalezli ho na třináctém chromozomu. Zároveň zjistili, že vlastní-li zmíněný gen jeden z rodičů, má dítě zhruba 50% pravděpodobnost, že se u něj primární noční enuréza rovněž rozvine. Pokud jsou majiteli genu otec i matka, což znamená, že se oba v dětství pomočovali, vzrůstá toto riziko až na 75 %. Další „podezřelé“ geny byly nalezeny například na chromozomech 12 a 8.

Nečekejte, jednejte!

  • Nočním pomočováním trpí asi 15–20 % pětiletých dětí, přičemž uvedené procento spolu s narůstajícím věkem klesá.
  • Mezi desetiletými dětmi se problém vyskytuje asi u 5 %.
  • V patnácti letech a později „mokré nehody“ postihují 1 % jedinců.

Podle odborníků se bez jakékoliv léčby přestane každým rokem pomočovat zhruba 15 % dětí. Přesto je vhodné problém řešit. Čím déle totiž trvá, tím více se může nepříznivě odrazit na křehké psychice zasaženého jedince. 

Pokud se tato obtíž dotýká i vás, neváhejte požádat o radu pediatra. Rozhodně nejde o věc, o které byste se měli se zkušeným odborníkem stydět mluvit!

(veri)

Zdroj:
www.dryatnight.com
www.pediatriepropraxi.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#