#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na co byste neměli zapomenout při léčbě kortikoidy: 1. část

15. 5. 2019

Glukokortikoidy jsou léky, které dokážou tlumit zánět v těle. Vycházejí z účinků, jaké mají hormony přirozeně tvořené v kůře nadledvinek během stresové reakce.

Glukokortikoidy jsou léky, které dokážou tlumit zánět v těle. Vycházejí z účinků, jaké mají hormony přirozeně tvořené v kůře nadledvinek během stresové reakce. V léčbě mnoha nemocí jsou tyto preparáty nenahraditelné. Víte ale, na co je třeba myslet, pokud kortikoidy užíváte dlouhodobě?

Pozor na dávkování

U Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy lze tato léčiva nasadit ve vyšších dávkách ke zvládnutí vzplanutí choroby. Po dosažení remise mohou být postupně sníženy a v klidovém stadiu nejsou u některých pacientů nutné, jiní je ale musí užívat, i když je jejich onemocnění v klidu. V každém případě je ale třeba dodržovat lékařem předepsané dávkování a svévolně si dávku neupravovat.

Náhlé vysazení léků může ohrozit život

Pokud léky užíváte dlouhodobě, zvykly si vaše nadledvinky na skutečnost, že jsou hormony tělu dodávány, a samy je netvoří v takovém množství jako u zdravého člověka. Proto nelze při dlouhodobém užívání medikamenty jednorázově vysadit. Dávku je nutné snižovat postupně a musí se sledovat, jestli dotyčný netrpí nedostatkem kortikoidů.

Cukrovka způsobená léky?

U pacientů s diabetem se může podávání kortikoidů vést k rozkolísání hladiny cukru v krvi. Proto je třeba glykémii pečlivě sledovat a v případě potřeby zvýšit dávky inzulinu nebo léků na cukrovku.

Diabetes se může objevit i u lidí, kteří touto nemocí předtím netrpěli. Po ukončení léčby kortikoidy obvykle zase zmizí. Většinou stačí úprava jídelníčku a zařazení pohybu – rozhodně si ale od lékaře nechte hladinu cukru zkontrolovat.

Nezapomínejte na žaludek

Kortikoidy mohou vést ke vzniku žaludečního vředu, proto je vhodné s nimi vždy současně užívat i léky na ochranu žaludeční sliznice.

Poraďte se s lékařem, pokud trpíte:

  • bolestmi břicha,
  • pálením žáhy,
  • nevolností po jídle.

Černá stolice nebo zvracení krve, případně tmavého žaludečního obsahu, může být známkou krvácení z již vzniklého vředu. V těchto případech je nutná okamžitá lékařská pomoc.

(hak)

Zdroj: www.medicoconsult.de



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#