#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Musíte v noci za toaletu? Možná máte potíže s prostatou

15. 5. 2019

Noční močení bývá jednou z nepříjemných známek stárnutí organismu. Časté buzení kvůli návštěvám toalety způsobuje široké spektrum fyzických i psychických obtíží. Důvodem nočního močení u pánské populace přitom mohou být problémy s prostatou.

Komplikace stárnutí

Benigní hyperplazie prostaty neboli nezhoubné zvětšení předstojné žlázy je u pánů jednou z nejčastějších komplikací stárnutí organismu. Podle statistik trpí zvětšením prostaty více než 60 % mužů ve věku 60 let. Benigní hyperplazii tak lze považovat za přirozenou známku stárnutí. Potíž je v tom, že zvětšená prostata může způsobit útlak močové trubice. Snížení průsvitu močových cest poté vyvolává obtíže při močení. Výsledkem je časté močení, které nevede k úplnému vyprázdnění močového měchýře. Obtížné močení také bývá spojeno s bolestí a nepříjemnými pocity.

Zvětšení prostaty je tak noční můrou každého stárnoucího muže. Aby tomu nebylo málo, k problémům v denních hodinách se přidávají i epizody nočního močení. Hyperplazie prostaty je tedy příznakem, který rozhodně není radno podceňovat. Potíže s prostatou totiž tvoří až pětinu případů nočního močení. Současná medicína dokáže problém naštěstí rychle vyřešit. Základ terapie tvoří účinné léky snižující tlak prostaty na močovou trubici. Závažnější případy lze vyléčit pomocí drobných chirurgických zákroků.

Obávaná rakovina

Zhoubný karcinom prostaty tvoří spolu s nádory plic a tlustého střeva skupinu tří nejčastějších nádorových onemocnění mužské části populace. Jeho výskyt stoupá s věkem, nejčastěji se objevuje po 70. roce života. Prorůstání nádoru do močových cest taktéž způsobuje obtíže s močením. Podle amerického výzkumu trápí noční močení až 64 % jedinců s karcinomem prostaty. Na přítomnost nádoru může kromě problémů s močením upozornit také výrazná únava, slabost, nechutenství a hubnutí. Pokročilé případy zakládají metastázy v kostech a dalších orgánech lidského těla. Vyhlídky těchto jedinců jsou velmi špatné, a proto je nutné přijít na onemocnění včas.

Pokud se u vás objevily potíže s močením, odhoďte stud a urychleně navštivte svého lékaře. Noční močení a poruchy vyměšování během dne totiž může způsobit poměrně nezávažné zvětšení prostaty, ale i život ohrožující nádorové bujení. V těchto případech může rychlý lékařský zákrok znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

(holi)

Zdroje:
nocturia.elsevierresource.com
advancedprostatecancer.net



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#