#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mnoho lékařů v USA stále nerozumí problému závislosti na opioidech

15. 5. 2019

Závislost na opioidech je v očích většiny lékařů v USA spíše psychickým problémem než chronickým organickým onemocněním. Online průzkum probíhající ve Spojených státech amerických dokázal, že nejen široká veřejnost, ale i klinici považují závislost za něco, za co si její nositelé mohou spíše sami.

Závislost na opioidech je v očích většiny lékařů v USA spíše psychickým problémem než chronickým organickým onemocněním. Online průzkum probíhající ve Spojených státech amerických dokázal, že nejen široká veřejnost, ale i klinici považují závislost za něco, za co si její nositelé mohou spíše sami.

Průzkum probíhal mezi 1 000 náhodně vybranými dospělými a 200 lékaři, kteří neměli léčbu závislosti jako svou specializaci. Téměř polovina první skupiny a třetina druhé uvedly, že závislost na opioidech je psychické onemocnění. Co ještě vyplynulo z výzkumu?

  • 35 % lékařů přiznává, že toho o závislosti na opioidech příliš neví.
  • 66 % lékařů si myslí, že nižší vzdělání vede s větší pravděpodobností k závislosti.
  • 57 % lékařů uvádí, že malý příjem je jedním z hlavních rizikových faktorů.

Závislost na opioidech je přitom onemocnění, které může potkat se stejnou pravděpodobností kohokoliv. Trpí jím 10–12 % americké populace, což je více než u diabetu (7 %) či rakoviny (3 %). Vedoucí výzkumu doktor Marc Kraus k tomu říká: „Lékaři cítí, že se jedná o onemocnění. Myslí si ale, že jde spíše o psychologický problém než o chronické poškození mozku, jak je závislost na opioidech definovaná Americkou společností pro léčbu závislostí. Ve skutečnosti opioidy vedou k neurofyzikálním chemickým změnám mozku.“

Z výzkumů také vyplývá, že lékaři nevědí, jak se k závislému pacientovi postavit.

  • 27 % lékařů si myslí, že léky pro závislé pacienty může předepsat jakýkoliv lékař.
  • 31 % lékařů předpokládá, že nepotřebuje certifikát DATA 2000 k léčení těchto pacientů.
  • 7 % lékařů by raději tyto pacienty vůbec neléčilo.

Důvody, proč někteří odmítají poskytnout péči závislým, jsou příliš velká administrativní a časová zátěž. Někteří nechtějí, aby jejich praxe byla viděna jako drogová léčebna. Doktor Kraus potvrzuje: „Stále chybí lékaři, kteří by byli ochotni léčit závislost jako jakoukoliv jinou chronickou chorobu.“

Ačkoliv 71 % dotázaných dospělých a 85 % lékařů uvedlo, že většina závislých věří ve vítězství nad závislostí vlastními silami, 83 % dotázaných a 92 % lékařů souhlasilo s tím, že dlouhodobá kombinace farmak a behaviorální terapie je pro úspěšnou léčbu nezbytná. „Média a členové komunit pro závislé by nyní měli veřejnosti lépe vysvětlit, že toto onemocnění může potkat každého a že existují možnosti medikamentózní a behaviorální léčby, které přinášejí velmi dobré výsledky,“ shrnuje problematiku doktor Kraus. 

(jez)

Zdroj: Deborah Brauser. Many Docs Still Don't Understand Opioid Dependence. Publikováno 14. června 2013 na Medscape.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#