#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Midazolam v perorálním roztoku – snadná a bezpečná cesta podání při konvulzivním záchvatu u dětí a dospívajících s epilepsií

25. 4. 2022

Při akutní léčbě konvulzivních záchvatů u pacientů s epilepsií je kromě účinnosti a bezpečnosti důležitý rychlý nástup účinku. Zvýšení biologické dostupnosti benzodiazepinů v této indikaci je dosahováno aplikací, která obchází efekt prvního průchodu játry. Výše uvedené požadavky splňuje midazolam v perorálním roztoku podávaný oblým aplikátorem připraveným k okamžitému použití do prostoru mezi dáseň a tvář u pediatrických pacientů. V porovnání s podáním per rectum rodiče ocení rychlejší dosažení účinnosti a přijatelnější cestu podání.

Indikace a účinnost

Midazolam v perorálním roztoku (Buccolam®) je benzodiazepin schválený k léčbě dlouhotrvajících akutních konvulzivních záchvatů u kojenců, batolat, dětí a dospívajících od 3 měsíců věku do 18. narozenin. Rodiče nebo pečovatelé jej mohou podávat dítěti, u něhož byla diagnostikována epilepsie. Midazolam má účinek antikonvulzivní, výrazný účinek sedativní a spánek navozující a také anxiolytický a myorelaxační. Jeho působení se vyznačuje rychlým nástupem (do 10 minut) díky absorpci přes bukální sliznici a krátkým trváním z důvodu rychlé metabolické transformace. Vstřebání přes bukální sliznici umožňuje obejít efekt prvního průchodu játry.

Aplikace

Midazolam v perorálním roztoku se podává v dávkách 2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg nebo 10 mg podle věku dítěte. Koncentrace midazolamu v roztoku je 5 mg/ml. Dodává se v předplněných aplikátorech v podobě oblé stříkačky připravených k okamžitému použití. Celý obsah roztoku midazolamu z aplikátoru se pacientovi podá pomalým stlačením pístu do prostoru mezi dáseň a tvář. U větších objemů nebo menších dětí je možné aplikovat přibližně polovinu dávky na jednu stranu úst a poté zbývající objem na druhou stranu úst. Pokud záchvat neskončí do 10 minut od podání midazolamu, je nutné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc a zdravotníkovi předat prázdný aplikátor, podle něhož zjistí, jakou dávku pacient dostal.

Porovnání s diazepamem i.v. a per rectum

Midazolam v perorálním roztoku je nejméně stejně účinný při potlačení záchvatu jako diazepam podávaný i.v. nebo per rectum a má u pediatrických pacientů srovnatelnou snášenlivost. Jeho bezpečnost je podložena mnohaletými zkušenostmi z klinické praxe. Vykazuje rychlejší nástup účinku než diazepam per rectum. Nástup účinku midazolamu v perorálním roztoku je sice pomalejší než po podání diazepamu i.v., ovšem po započtení doby na přípravu aplikace je celkový čas mezi rozhodnutím o podání a dosažením účinku u midazolamu významně kratší. V porovnání s diazepamem per rectum představuje midazolam v perorálním roztoku společensky přijatelnější cestu podání a má predikovatelnější profil absorpce.

Závěr

Midazolam v perorálním roztoku je slibnou terapeutickou možností u pediatrických pacientů s epilepsií, kterou mohou rodiče nebo pečovatelé snadno aplikovat při dlouhotrvajícím konvulzivním záchvatu. Podání roztoku midazolamu pomocí oblého aplikátoru připraveného k okamžitému použití do prostoru mezi dáseň a tvář zajišťuje rychlejší dosažení účinku, snazší a přijatelnější aplikaci i srovnatelnou účinnost a bezpečnost jako diazepam podávaný i.v. nebo per rectum.

(zza)

Zdroje:
1. Garnock-Jones K. P. Oromucosal midazolam: a review of its use in pediatric patients with prolonged acute convulsive seizures. Paediatr Drugs 2012; 14 (4): 251−261, doi: 10.2165/11209320-000000000-00000. 
2. Scott L. J., Lyseng-Williamson K. A., Garnock-Jones K. P. Oromucosal midazolam: a guide to its use in paediatric patients with prolonged acute convulsive seizures. CNS Drugs 2012; 26 (10): 893−897, doi: 10.2165/11209350-000000000-00000. 
3. SPC Buccolam. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/buccolam-epar-product-information_cs.pdf



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#