#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mamografický skríning a vliv na mortalitu v Norsku

15. 5. 2019

Článek publikovaný v New England Journal of Medicine hodnotí význam skríningu rakoviny prsu a zkoumá jeho vliv na snížení míry úmrtnosti. Zavedení plošného mamografického vyšetření redukuje mortalitu pouze v jedné třetině případů.

Článek publikovaný v New England Journal of Medicine hodnotí význam skríningu rakoviny prsu a zkoumá jeho vliv na snížení míry úmrtnosti. Zavedení plošného mamografického vyšetření redukuje mortalitu pouze v jedné třetině případů.

Obecně nejvíce problematický je u těchto studií výběr platné kontrolní skupiny porovnávající vliv skríningu na včasný záchyt rakoviny. Program skríningu rakoviny prsu v Norsku poskytl validní kontrolu díky postupné implementaci preventivního mamografického vyšetření v různých oblastech Norska v průběhu 9 let (od 1996 do 2005). Během tohoto období bylo možné sledovat různé oblasti, kde byl zaveden mamografický skríning (skríningová skupina) s regiony, kde skríning naopak zaveden nebyl. Tyto výsledky se dále porovnaly se skupinou z let 1986–1995 (historická skupina), kdy léčba a prevence rakoviny prsu nebyly zdaleka na dnešní úrovni.

Studie přináší tyto závěry:
Mezi lety 1986 a 2005 byla rakovina prsu diagnostikována u 40 075 žen. Ve skríningové skupině se snížila míra úmrtnosti na rakovinu prsu o 7,2 úmrtí na 100 000 osoboroků v porovnání s obdobím před rokem 1995 a o 4,8 úmrtí na 100 000 osoboroků ve skupině bez skríningu z období po roce 1995.

Bylo zaznamenáno relativní snížení mortality o 10 % ve skupině s implementovaným mamografickým skríníngem oproti skupině bez skríningu a skupině žen z dřívějšího období před rokem 1995.

Díky samotnému skríningovému programu se promítl rozdíl 2,4 úmrtí na 100 000 osoboroků mezi oběma skupinami po roce 1995. To představuje jednu třetinu celkového snížení mortality.

Ačkoliv je prokázán pozitivní vliv mamografického skríningu na snížení úmrtnosti na prsní nádorová onemocnění, je tento benefit pouze mírný, jak autoři dodávají. Důležité je plně integrovat mamografické vyšetření do zdravotněpreventivní péče dostupné celé populaci.

(Thom)

Zdroj:
Kalager M., Zelen M. et al: Effect of screening mammography on breast-cancer mortality in Norway. N Engl J Med 2010; 363: 1203–1210. Publikováno dne 23. 9. 2010.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#