#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léky na cukrovku 2. typu – mohou je užívat i děti?

10. 11. 2015

Mezi léčebné strategie diabetu 2. typu patří dieta, cvičení, inzulin a jiná léčiva. Těmto preparátům se pro jejich nejčastější způsob podávání říká perorální antidiabetika. Jejich použití u dětí je však stále předmětem diskuse mnoha odborníků.

Výskyt diabetu celosvětově rychle stoupá, a proto je jeho léčba jednou z největších výzev dnešní doby. Ačkoli u dětí je stále nejčastější cukrovka 1. typu, v mnoha zemích roste i množství případů 2. typu. A to zejména kvůli stále více vyznávanému sedavému životnímu stylu a časté dětské obezitě. Najít účinnou strategii ke zvládnutí této nemoci u mladých lidí je obzvláště důležité – potíže s cévami u nich totiž mohou nastat v dřívějším věku.

Zásadním faktorem je čas

Cévní komplikace se dělí na poškození malých a velkých cév. 

  1. Prvně jmenovaný problém je zodpovědný za rozvoj orgánových komplikací diabetu, což je například poničení oční sítnice, ledvin a nervů. Projevy se odvíjejí od délky trvání nemoci a kvality její léčby.
  2. Poškození velkých cév, což je vlastně urychlená ateroskleróza, běží nezávisle na délce cukrovky. 

Z toho vyplývá, že pacienti, u kterých se diabetes rozvine v mladším věku, jsou ke komplikacím zvláště náchylní. Jejich cévy jsou totiž škodlivým vlivům vystaveny po daleko delší časový úsek, než je tomu u lidí, kteří onemocní například po 50. nebo 60. roce věku. 

Málo zkušeností

K dispozici jsou pouze omezené údaje o tom, jak často jsou u dětí používána perorální antidiabetika. Přitom jejich přínos může být značný u cukrovky 2. typu a možná i u diabetu 1. typu. Zejména mohou tyto preparáty pomoci v boji s obezitou a též zvýšit citlivost vůči inzulinu, která je u 2. typu hlavním problémem. Ačkoli inzulin a metformin jsou u dětí starších deseti let jedinými schválenými léčivy, někdy jsou používána i jiná antidiabetika. Děje se to však bez podpory odborné veřejnosti, protože bezpečnost a účinnost těchto léků u malých pacientů zatím nebyly přesně stanoveny. Dobrým příkladem je právě dnes již uznávaný metformin, jehož používání vešlo do praxe dříve, než bylo prokázáno, že dětem skutečně prospívá.

Testování bezpečnosti léčiv u dětí vždy naráží na etické problémy, a proto tato diskuse nejspíše ještě nějakou dobu potrvá.

(pez)

Zdroje:
S. FAZELI FARSANI, P. C. SOUVEREIN, J. A. OVERBEEK, M. M. J. VAN DER VORST, C. A. J. KNIBBE, R. M. C. HERINGS, A. DE BOER a A. K. MANTEL-TEEUWISSE. Long term trends in oral antidiabetic drug use among children and adolescents in the Netherlands. British Journal of Clinical Pharmacology [online]. 2015, 80 (2): 294–303 [cit. 2015-10-11]. DOI: 10.1111/bcp.12608.
http://reference.medscape.com
http://zdravi.e15.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#