#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kolonoskopie se nemusíte bát

15. 5. 2019

Poslal Vás lékař na kolonoskopické vyšetření a vy nevíte, co od něj můžete očekávat? Je třeba se vyšetření obávat? Jak dlouho to bude trvat? A k čemu to vlastně mohou být výslednky vyšetření dobré?

Poslal Vás lékař na kolonoskopické vyšetření a vy nevíte, co od něj můžete očekávat? Je třeba se vyšetření obávat? Jak dlouho to bude trvat? A k čemu vlastně mohou být výsledky vyšetření dobré? Snažili jsme se vám přinést odpověď na vaše nejčastější otázky.

K čemu je kolonoskopie dobrá?

Kolonoskopie je jednoduchá procedura, která lékaři umožní podívat se do vašich střev a diagnostikovat časně vážná onemocnění jako jsou střevní záněty nebo rakovina konečníku. Zároveň kolonoskopie umožňuje provádět i některé léčebné výkony.

Jde o pacienty celkem dobře snášené a nenáročné vyšetření, které může zachránit život a výrazně přispět ke správné léčbě některých onemocnění.

Jakou roli hraje kolonoskopie v léčbě střevních zánětů?

U střevních zánětů umožňuje kolonoskopie určit rozsah poškození, zjistit přítomnost komplikací a sledovat úspěšnost léčby. Kolonoskopie také předchází plánovaným operacím, po těchto operacích obvykle následuje kontrolní kolonoskopie.

Co je to biopsie?

Endoskopická vyšetření umožňují také provedení biopsie – odebrání vzorku tkáně, který je následně zaslán na histologický rozbor. Vyšetření umožňuje posoudit změny probíhající v tkáni a stav buněk. Tato klasifikace pomáhá při stanovení diagnózy i léčebné strategie.

Je nutná nějaká příprava?

Před kolonoskopií je nutné střevo vyprázdnit a zbavit zbytků stolice, je nutné, aby bylo opravdu čisté. Proto Vám před výkonem budou podána projímadla (laxativa), která způsobí silný průjem. Před výkonem bude nutné, abyste dne nebo dva byli pouze na tekuté dietě, která omezí tvorbu stolice.

Jak vyšetření probíhá?

Kolonoskopie může být prováděna ambulantně, většinou je ale nutná jednodenní hospitalizace.
Před kolonoskopií vám budou podány léky, které Vás uklidní a sníží vnímání bolesti. Při proceduře je do tlustého střeva přes konečník zaveden ohebný kabel, který má na konci světelný zdroj a ve kterém vedou optická vlákna, která umožní přenášet obraz z nitra střeva na obrazovku.

Při zavedení kolonoskopu do konečníku možná pocítíte nutkání na stolici, které je zcela přirozené. Pokud ale tento pocit přetrvává, sdělte to lékaři, který Vám podá léky snižující svalové napětí. Přes konečník je kabel zaveden dále do esovité kličky, do vzestupného tračníku, dále pokračuje přes příčný tračník do sestupného tračníku.

Na konci celé procedury lékař opatrně vyjme kolonoskop. Kolonoskopie obvykle není bolestivá, ale pacient může mít během vyšetření mírně nepříjemné pocity.

Zajímá Vás, jak kolonoskopie probíhá? Podívejte se na
videozáznam kolonoskopického vyšetření s komentářem.

Mám se obávat nějakých komplikací?

Kolonoskopie patří mezi velmi bezpečná vyšetření, která mohou včasnou diagnózou zachránit život. Existují však i možná rizika, o kterých byste měli vědět. Velmi zřídka je poraněna nebo dokonce protržena střevní stěna. Pokud dojde k této nepříjemné komplikaci, bývá nutná operace, při které je střevní stěna zašita. Někdy nebývá střevo dostatečně čisté. V tomto případě je nutné kolonoskopii odložit. Pokud je odebrán vzorek tkáně, může dojít k drobnému krvácení.

Co následuje po vyšetření?

Pravděpodobně budete propuštěn odpoledne po výkonu. Bude dobré, když Vás někdo doprovodí nebo odveze domů. V den výkonu je nutné odpočívat a být v klidu, dokud účinky sedace nevymizí. V případě, že Vás zastihnou kruté bolesti břicha, pocit napětí nebo pozorujte zvětšování břicha, vyhledejte okamžitě lékaře.

Pokud byl odebrán vzorek tkáně, lékař si s Vámi dohodne další návštěvu, na které Vám sdělí výsledky biopsie. U některých pacientů je nutné provádět kolonoskopii pravidelně, aby bylo jisté, zda se neobjevily další abnormality.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#