#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak rozeznat Crohnovu nemoc od kolitidy

15. 5. 2019

Jako nespecifické střevní záněty se označují onemocnění, která nemají zjevnou příčinu. Tím se liší od ostatních, tzv. specifických zánětů, u kterých lze příčinu vystopovat.

Jako nespecifické střevní záněty (IBD) se označují onemocnění, která nemají zjevnou příčinu. Tím se liší od ostatních, tzv. specifických zánětů, u kterých lze příčinu vystopovat (například bakteriální nebo virové záněty).

Obě formy IBD – Crohnova nemoc (CN) a ulcerózní kolitida (UC) – jsou si na první pohled velmi podobné. Přesto mají obě choroby několik charakteristických znaků, které je vzájemně odlišují.

Rozdíly mezi Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou

Nejnápadnějším rozdílem mezi oběma nemocemi je část střeva, kterou postihují, a hloubka, do které zasahují střevní stěnu. Můžeme ale nalézt i mnoho dalších rozdílů:
  • Rozsah postižení
    Zatímco Crohnova nemoc může postihnout celý trávicí systém od úst až po konečník a zasažené úseky střeva se střídají se zdravými, ulcerózní kolitida zasahuje vždy konečník a různě rozsáhlý úsek tlustého střeva a postižen je vždy konečník a různě rozsáhlý úsek tlustého střeva.
  • Projevy
    U Crohnovy choroby jsou hlavním příznakem průjmy, které jsou většinou bez příměsi. U kolitidy je oproti tomu hlavním příznakem průjem s příměsí krve.
  • Věk pacientů
    Crohnova nemoc nejčastěji postihuje pacienty ve věku 18 až 35 let, kolitida se nejčastěji poprvé objevuje ve věku 30 až 40 let.
  • Píštěle
    Crohnova nemoc je často spojena se vznikem píštělí, u ulcerózní kolitida se píštěle vytvářejí jen vzácně.
  • Ženy vs. muži
    Zatímco výskyt Crohnovy nemoci je u obou pohlaví stejný, ulcerózní kolitida se vyskytuje 1,5krát častěji u žen.

Rozdíly můžeme vypozorovat i v příznacích, kterými se nemoc ohlásí:

  • Průjem
    Vracející se průjem se u ulcerózní kolitidy (UC) objevuje velmi často. U Crohnovy nemoci (CN) může být nástup mírný. Stolice může obsahovat i hlen nebo krev. Opakující se průjem se nevyskytuje tak často jako u UC.
  • Krvácení z konečníku
    Ve stolici pacienti s UC téměř vždy nacházejí krev. Někdy může být patrná pouhým okem, jindy ji lze detekovat pouze testy na okultní krvácení. U CN není krvácení tak časté jako u UC, ale může se objevit.
  • Zácpa
    Zácpa se může u UC vyskytnout, ale ne tak často jako u CN. Může se objevit jako důsledek reflexního stažení podrážděného konečníku, následkem čehož dochází k zadržování stolice. U MC může být zácpa známkou omezení průchodnosti tenkého střeva. Může se objevit i v době, kdy jsou ostatní projevy onemocnění pod kontrolou.
  • Bolesti břicha
    U UC se bolest se nevyskytuje stále, její intenzita i lokalizace (místo, kde působí) se může lišit. Může působit nepříjemné pocity v dolní části břicha, nad horním okrajem kyčelní kosti nebo se může projevit křečemi ve střední části břicha. Během vzplanutí onemocnění se může objevit krutá bolest. Dalšími příznaky jsou nevolnost a zvracení.

    U CN se vyskytují opakující se epizody kruté bolesti převážně v pravé dolní části břicha nebo nad stydkou kostí. Často předcházejí stolici, po které se bolest zmírní. Nevolnost a zvracení patří mezi závažnější příznaky, které by mohly poukazovat na vážnější problém, jako je absces nebo perforace střevní stěny.

  • Horečka
    U UC často provází prudké vzplanutí nemoci. U CN je většinou pouze mírná, vysoké teploty a zimnice svědčí pro možné komplikace.
  • Ztráta chuti k jídlu, váhový úbytek, opožděný růst u dětí
    U mírné nebo středně těžké UC se tyto příznaky nemusí vyskytovat. U některých dětí a dospívajících ale může být vlivem onemocnění zpomalen růst. U CN jsou tyto příznaky časté. Typicky dochází k váhovému úbytku o 10 až 20 %. Narušení růstu je u dětí a dospívajících velmi časté.
  • Potíže s vyprazdňováním
    Frekvence stolice u UC je zvýšená, mohou se vyskytnout tenesmy (pocit nutkání na stolici při prázdném konečníku), problémy s udržením stolice. Příznaky u CN se mohou objevit během aktivní fáze onemocnění.
  • Okolí konečníku – anální ulcerace a píštěle
    Vyskytují se zřídka u UC, mohou však být jedním z prvních příznaků, které vedou k podezření na CN.


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#