#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak poznat rakovinu močového měchýře

15. 5. 2019

Jedná se o nejčastější nádorové onemocnění močového ústrojí. V USA jde o čtvrté vůbec nejvíce se vyskytující rakovinné bujení. U nás je bohužel tato choroba také stále častější. Zásadní je včas problémy zaznamenat a ihned vyhledat lékařskou pomoc.

V počátcích rakoviny močového měchýře jsou obtíže pacienta minimální a těžce postřehnutelné. V 75 % lze v moči postiženého pozorovat krev, u jedné třetiny případů člověk trpí celkovým dyskomfortem močového ústrojí.

Červená barva signalizuje nebezpečí 

Jasně nejčastějším příznakem rakoviny močového měchýře je krev v moči neboli hematurie.

  • Často je toto krvácení postřehnutelné okem a objevuje se v epizodách.
  • Většinou není provázeno bolestí.
  • Krev je přítomna v celé porci moči, není tedy jen na začátku či na konci močení.
  • Někdy lze ovšem její výskyt prokázat pouze mikroskopicky či citlivými laboratorními metodami.
  • Epizodní čili jen občasné objevení se krve v moči může vést k falešnému pocitu bezpečí, ovšem tento jev by nikdy neměl být podceňován! Nemusí jít pouze o příznak probíhající rakoviny, ale může být varovným znamením i při infekcích močových cest, ledvinných kamenech či jiných onemocněních ledvin.

Problém vezměte na vědomí!

Také bolest se může někdy objevit, zpravidla následkem vzniku krevních sraženin. Ty ucpávají močové cesty a způsobují tak bolestivé obstrukce. Krevní sraženiny mohou bránit úplnému odtoku moči. Ta se pak hromadí v měchýři a pacient má bolesti v podbřišku se silným nutkáním na močení.

Podrážděný močák 

Někteří pacienti onemocnění zjistí na základě nepohodlí při návštěvě toalety. Tyto symptomy se objevují většinou u pokročilejších stadií onemocnění. Jedná se např. o častější potřebu močení při odchodu malých porcí moči či nemožnost potlačit močení po prvním pocitu potřeby. Může se jednat také o pálení a výjimkou není ani bolest v bederní oblasti. Příčinou může být nádor, který mechanicky brání odtoku tekutiny. Infekce močových cest pak může vzniknout jako důsledek hromadění moči v měchýři.

Další nápověda

Celkové příznaky onemocnění mohou být i hubnutí, nechutenství či chudokrevnost. S takovými jevy se však setkáváme až v pokročilých stadiích nemoci.

Rakovina močového měchýře se tedy nejčastěji projevuje krví v moči, možné je pozorovat i jisté nepohodlí při vyprazdňování. Žádný znepokojující příznak bychom neměli brát na lehkou váhu, je lepší svůj stav ověřit včas a případné onemocnění odhalit co nejdříve.

(bak)

Zdroj: Zorn K. C. et al.: Rakovina močového měchýře, 2015



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#