#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I s cukrovkou můžete porodit naprosto zdravé dítě! Stačí dodržet několik zásad

4. 5. 2015

Těhotenství je pro ženu období nejen krásného očekávání, ale také mnoha náročných změn a možných rizik. A pokud jste navíc diabetička, platí to dvojnásob. Ale pokud se vám bude dařit držet hladinu cukru v krvi pod kontrolou, můžete porodit zdravé dítě stejně jako kterákoliv jiná žena.

Základem je držet cukr pod kontrolou

V těhotenství mají diabetičky zvýšené riziko rozvoje komplikací nejen cukrovky, ale i samotného těhotenství (např. preeklampsie nebo deprese). Je ale možné tato rizika přinejmenším podstatně snížit, když budete už před otěhotněním důsledně dbát na to, aby vaše hladina glukózy v krvi byla co nejblíže normě.

Obecně se doporučuje držet glykémii

  • před jídlem a po probuzení v rozmezí přibližně 4,44–6,11 mmol/l,
  • 1–2 hodiny po jídle na asi 5,56–8,61 mmol/l.

Během těhotenství se doporučují ještě přísnější limity:

  • před jídlem a po probuzení 3,33–5,5 mmol/l,
  • 1–2 hodiny po jídle na asi 5,56–7,17 mmol/l. 

Váš lékař vám může nastavit hodnoty cukru v krvi podle vašeho zdravotního stavu i mírně odlišně.

Dosáhnout optimálních hladin glykémie může být v některých případech obtížné, proto neváhejte a pravidelně navštěvujte svého ošetřujícího lékaře. Poradí vám s úpravou léčby a životního stylu nebo vám v případě potřeby doporučí návštěvu odborníka, který vám cukrovku a její komplikace pomůže zvládat nejen v těhotenství. Mezi tyto odborníky například patří:

  • lékař zabývající se přímo léčbou cukrovky (endokrinolog nebo diabetolog);
  • porodník/gynekolog;
  • dietolog nebo nutriční terapeut;
  • psycholog – psychicky zvládat možná rizika těhotenství může být pro diabetičku velice náročné. Proto v případě potřeby s návštěvou psychologa neotálejte. Psychicky vyrovnaná maminka diabetička je určitě zdravější a s ní i její dítě. Pokud budete stresové situace řešit v začátcích, vyhnete se jednak možnému rozvoji psychických poruch a i na vaši glykémii to bude mít pozitivní vliv. Nadměrný stres totiž zvyšuje hladinu glukózy v krvi;
  • lékaři řešící komplikace cukrovky – oftalmolog, kardiolog, nefrolog, příp. urolog.

Tito odborníci mohou při pravidelných prohlídkách sledovat vývoj vaší nemoci a podle toho vám doporučit potřebné změny v léčbě nebo životním stylu. Proto je velice důležité systém preventivních prohlídek v těhotenství nezanedbávat. Vyhnete se nepříjemným komplikacím nebo je lékař odhalí již v počátcích, kdy jsou snáze léčitelné.

Co dělat, když náhle zjistíte, že jste těhotná?

Mnoho žen zjistí, že jsou těhotné, až v 5.–6. týdnu. Pokud se vám to přihodí, navštivte co nejdříve gynekologa. Absolvujete vyšetření, která odhalí, zda je miminko zdravé, či nikoliv.

Navštivte i diabetologa. Ten vám doporučí potřebná opatření – může vám např. změnit léčbu (studie uvádějí, že nejbezpečnějším lékem proti cukrovce v těhotenství je inzulín) a případně vás pošle k dalším odborníkům.

Několik praktických rad pro těhotné diabetičky na závěr

  1. Pravidelně kontrolujte hladinu glukózy v krvi a v případě, že se objeví výsledky mimo určená rozmezí, kontaktujte lékaře. Obecně se těhotným diabetičkám doporučuje měření glukometrem alespoň 4× denně.
  2. Nezapomeňte do jídelníčku zařazovat zeleninu, celozrnné pečivo, netučné mléčné výrobky, ovoce, fazole, libové maso, drůbež a ryby. Vyvážená zdravá strava je základ, a proto můžete využít pomoc nutričního terapeuta při sestavování vhodného jídelníčku. Jeho pomoc je užitečná obzvláště v situaci, kdy se nároky vašeho těla během těhotenství mění.
  3. Zařaďte fyzickou aktivitu. O její náročnosti se poraďte s lékařem.
  4. Poctivě berte předepsané léky.
  5. Snažte se vyhýbat nadměrné stresové zátěži.

(ivh)

Zdroje:

AMERICAN DIABETES ASSOCIATION. Pregnancy. [online]. Dostupné z: www.diabetes.org

What I need to know about Preparing for Pregnancy if I Have Diabetes. Dostupné z: www.diabetes.niddk.nih.gov



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#