#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hormonální antikoncepce: našel se viník Crohnovy choroby?

9. 5. 2015

Hormonální antikoncepce zažila rozkvět v 60. letech minulého století. Pilulky s obsahem hormonů užívají miliony žen. Po zavedení tohoto přípravku na trh však výrazně vzrostl výskyt Crohnovy choroby. Lékaři se tak domnívají, že užívání léků proti početí může s tímto neblahým jevem souviset.

Ze současných vědeckých poznatků vyplývá, že hormonální vlivy výrazně ovlivňují rozvoj většiny závažných autoimunitních nemocí. Příkladem může být systémový lupus, nemoci štítné žlázy, roztroušená skleróza, ale i Crohnova choroba. Ženy jsou autoimunitními chorobami postiženy mnohem častěji než muži. Pozornost se tak logicky zaměřuje na specifické ženské hormony – estrogeny a gestageny. I přes současný vědecký pokrok však nebyla nalezena uspokojivá odpověď, která by osvětlila vliv ženských pohlavních hormonů na rozvoj autoimunitních nemocí. Zdá se, že se jedná o velmi složitý mechanismus, na jehož působení se výrazně podílí také dědičné vlohy.

Váha genů   

V letech 1976–2008 probíhal na Harvardově univerzitě rozsáhlý výzkum, který se zabýval spojitostí mezi užíváním hormonální antikoncepce a rozvojem Crohnovy choroby.

  • Z výsledků vyplývá, že ženy užívající hormonální antikoncepci po dobu minimálně 5 let mají trojnásobně vyšší riziko rozvoje Crohnovy choroby než zbytek populace.
  • Zvýšené nebezpečí však platí pouze pro ženy, v jejichž rodinách se Crohnova choroba a ulcerózní kolitida již vyskytují.
  • Výzkum se zabýval také vztahem mezi užíváním hormonální antikoncepce a rozvojem ulcerózní kolitidy – v tomto případě lékaři nezaznamenali žádné zvýšení rizika výskytu choroby.

Zajímavé souvislosti 

Hormonální antikoncepce se masivně používá od 60. let 20. století. V této době lékaři také zaznamenali prudký vzrůst výskytu Crohnovy choroby. Spojitost mezi užíváním ženských pohlavních hormonů a rozvojem závažné střevní choroby se tak přímo nabízí. Vědci v této souvislosti zjistili následující:

  • Podávání ženských pohlavních hormonů vede k rozvoji změn na střevní sliznici.
  • Střevní výstelka se stává více propustnou a na jejím povrchu ubývá přirozená bakteriální flóra.
  • Tyto změny následně ovlivňují střevní imunitní systém, který je důležitým regulátorem veškerých imunitních dějů v lidském organismu.
  • Výrazné změny ve složení střevního systému nastávají také při opakovaném použití „pilulky poslední záchrany“. Lékaři tak varují před častým užíváním tohoto typu antikoncepce.

Není však třeba propadat panice a houfně vysazovat předepsanou hormonální antikoncepci. V rozvoji Crohnovy choroby se totiž výrazně uplatňují i genetické vlohy. Ne každá žena, která užívá antikoncepci, je tedy ohrožena rozvojem střevních zánětů. Na pozoru by se měly mít především ženy, v jejichž rodinách se nespecifické střevní záněty již vyskytují.

(holi)

Zdroje:
www.medicaldaily.com
www.dailymail.co.uk



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#