#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

H1N1 vakcína je účinná i u pacientů s revmatickými chorobami

15. 5. 2019

Vakcinace proti pandemické chřipce u pacientů s revmatickými nemocemi je poměrně často skloňovanou otázkou. Tomuto tématu se ve své studii věnovali také izraelští vědci, své výsledky pak publikovali v březnu letošního roku v Arthritis Care & Research.

Vakcinace proti pandemické chřipce u pacientů s revmatickými nemocemi je poměrně často skloňovanou otázkou. Tomuto tématu se ve své studii věnovali také izraelští vědci, své výsledky pak publikovali v březnu letošního roku v Arthritis Care & Research. Podle jejich závěrů se očkování proti H1N1 viru u těchto pacientů zdá bezpečné a účinné.

Bezpečnost vakcín byla dosud hodnocena sice u imunokompromitovaných pacientů, ale ne u těch s revmatoidní artritidou (RA), systémovým lupusem erythematosem (SLA), psoriatickou artritidou (PsA) a ankylozující spondylitidou (AS). Zvláštní zájem byl věnován zejména možnému vyvolání či vzplanutí autoimunitních nemocí.

Do studie bylo zařazeno celkem 41 pacientů s RA, 21 pacientů se SLE, 17 pacientů s PsA, 15 pacientů s AS a 15 zdravých kontrol. Těmto pacientům byla aplikována monovalentní vakcína proti viru H1N1 s adjuvans MF59. Podíl vstupních titrů protilátek proti H1N1 byl sice ve skupině pacientů s AS nižší, ale v ostatních čtyřech skupinách podobný (24 až 28 %). Imunogenicita vakcíny byla hodnocena v den 1 a poté opět za 4 týdny. Střední titry vzrostly signifikantně ve všech skupinách. Podíl respondentů byl podobný u pacientů s RA (56 %), SLE (67 %), PsA (59 %) i AS (53 %), ale byl signifikantně vyšší u zdravých kontrol (82 %). Séroprotektivní hladiny po vakcinaci bylo dosaženo u 92 % kontrol, u 71 % pacientů s RA, u 76 % pacientů se SLE a PsA a u 60 % pacientů s AS.

Nejčastějším vedlejším nežádoucím účinkem byla místní reakce v místě vpichu, která byla rovněž častější u pacientů s revmatickými nemoci než u zdravých, kontrolních subjektů. Nedošlo k žádné změně ve sledovaných revmatologických parametrech.

(pes)

Zdroj: Ori Elkayam, Sharon Amir, Ella Mendelson,et al. Efficacy and safety of vaccination against pandemic 2009 influenza A (H1N1) virus among patients with rheumatic diseases. Arthritis Care and Research 2011, Volume 63 (7): 1062–1067. Article first published online 29 June 2011. DOI: 10.1002/acr.20465



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#