#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dozvuky prázdnin aneb 4 bizarní případy vyžadující hospitalizaci

17. 9. 2020

V letních měsících si každý snaží udělat více času na sebe a své blízké, relaxovat a slunné dny si co nejvíce zpříjemnit, ať už konzumací oblíbených pokrmů a nápojů, sportem nebo hraním her či luštěním hlavolamů. Představujeme vám 4 skutečné lékařské případy z uplynulých let, které mají společné nejen takovéto zdánlivě nevinné letní aktivity, ale i celkově neobvyklou etiologii potíží s nutností následného vyhledání lékařské pomoci.

Selhání ledvin místo osvěžení ledovým čajem

Když se u 56letého muže z amerického Arkansasu projevilo selhání ledvin, lékaři při hledaní příčiny narazili na neobvyklý původ jeho zdravotních problémů. Pacient byl hospitalizován s nevolností, celkovou slabostí, únavou, bolestí a zvýšeným sérovým kreatininem. Dle svého tvrzení vypil až 1 galon (cca 3,8 litru) ledového čaje denně (s obsahem 50–100 mg oxalátu na 100 ml). Vysoký příjem oxalátu obsaženého v černém čaji může vést k akumulaci krystalů oxalátu vápenatého a ledvinovým kamenům, v extrémním případě až k selhání ledvin. Pacient si odnáší trvalé následky v podobě pravděpodobně doživotní dialýzy.

Čelist v oku po lehkém zaplavání si v moři

Nedlouho po plavání v Rudém moři 52letému muži nateklo a pokleslo levé víčko, které se nehojilo. Lékaři během následného chirurgického zákroku odstranili z očního víčka granulom a zároveň objevili 2 drobné tubulární objekty neznámého původu. Jednalo se o čelistní kůstky polozobánky − ryby, která žije na povrchu pobřežních vod. Pacient se zřejmě při plavání střetl s houfem ryb a po srážce s polozobánkou se jí ulomila čelist, jejíž úlomky znehybnily okohybné svaly horního víčka a vedly k ptóze víčka.

Myoklonický třes při luštění sudoku

Vzácný případ 25letého studenta z Německa, který byl zavalený lavinou a byl vystaven 15minutové hypoxii, se vyvinul ve spontánní myoklonické záškuby svalů úst a nohou, vyvolané mluvením, respektive chůzí. Další neobvyklý následek hypoxie se projevil až o týdny později v rehabilitačním zařízení, kde se pacient zotavoval a z dlouhé chvíle se rozhodl luštit sudoku. Během luštění docházelo k nekontrolovanému třesu levé paže, které ustalo spolu s ukončením této aktivity. Ukázalo se, že pacientova vyvinutá trojrozměrná představivost aktivovala hypoxií poškozenou část mozku. Hypoxie zřejmě způsobila zánik inhibičních vláken, která zpomalují přenos signálů v mozku v pravém centroparietálním regionu mozku. Pacientovi nezbylo než navždy přestat se sudoku.

Nestrkejte do lidí pojídajících zmrzlinu

Studentka z čínského Wu-chanu byla hospitalizována poté, co nedopatřením spolkla 14 cm dlouhou kovovou lžičku. K neobvyklé události došlo při konzumaci zmrzliny, při níž následkem postrčení od spolužačky a následného úleku provázeného výkřikem spolkla dezertní lžíci s dlouhou rukojetí. Kromě pocitu „plnosti“ byla pacientka v pořádku, neutrpěla vnitřní krvácení a lžíci se lékařům povedlo vyjmout přes ústa.

(lexi)

Zdroje:
1. Syed F., Mena-Gutierrez A. A case of iced-tea nephropathy. N Engl J Med 2015; 372: 1377−1378, doi: 10.1056/NEJMc1414481.
2. Rettner R. Fish jaw in the eye: beachgoer leaves with odd malady. Live Science 2015, Sep 16.
3. Feddersen B., Vollmar C., Rémi J. et al. Seizures from solving sudoku puzzles. JAMA Neurol 2015; 72 (12): 1524−1526, doi: 10.1001/jamaneurol.2015.2828.
4. Chen A. Chinese student hospitalised after swallowing metal spoon ‘while eating ice cream’. South China Morning Post, 2015 Jun 22. 



Štítky
Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#