#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diabetici, pozor – cukrovka ničí i vaše zuby!

14. 3. 2016

Pokud se navzdory cukrovce chcete chlubit vlastním zdravým chrupem, musíte si jej hlídat a pečovat o něj. Diabetici totiž ztrácejí mnohem více zubů než lidé bez cukrovky.

To, že cukrovka zvyšuje riziko kažení a vypadávání zubů, tuší lékaři již dlouho. Americká studie z roku 2015, která sledovala obecné trendy ve zdraví zubů během posledních 40 let, ale toto riziko vyčíslila: je až dvojnásobné!

Cukr zubům škodí – i zevnitř

Proč tomu tak je? Hlavní roli pravděpodobně hraje zvýšené množství cukru v krvi, které usnadňuje vznik zánětů a infekcí. A to jak v samotných zubech, tak v dásních. Právě jejich dlouhodobé, klidně i pozvolné poškozování může časem vést ke zhoršení kvality tkání obklopujících zub a k odhalení zubních krčků. Tím se snižuje pevnost ukotvení zubů a zároveň vzniká terén pro vznik zubního kazu. K výsledkům studie nejspíše částečně přispělo také to, že diabetikům obecně často chybí snaha starat se důkladně o své zdraví. Tento přístup je pak propojujícím faktorem, který u nich přispívá jak ke vzniku cukrovky, tak ke ztrátám zubů.

Péče se vyplácí

Ačkoliv studie probíhala v USA, její výsledky lze s nejvyšší pravděpodobností vztáhnout i na ostatní vyspělé státy Ameriky a Evropy, tedy i na Česko. Dobrou zprávou je, že celkově se zdraví chrupu v populaci za několik posledních desetiletí zlepšilo. S největší pravděpodobností je to díky osvětě v oblasti správné výživy a péče o zuby. A to jak té každodenní – domácí, tak té odborné, která probíhá u zubních lékařů a dentálních hygienistů.

Glykémie v normálu a pravidelné kontroly  

Diabetici, pokud chtějí mít zdravý chrup, musí hlavně držet v normě svůj krevní cukr. Další doporučení v oblasti péče o zuby pro ně platí stejně jako pro zbytek populace. Je jich samozřejmě celá řada, vyzdvihněme proto především ta, která jsou pro obyvatele vyspělých zemí nejzásadnější.

  • Čistit si zuby dvakrát denně a dbát nikoli na dobu, ale na důkladné odstranění zubního plaku.
  • Používat raději měkčí zubní kartáčky.
  • Čistit směrem „z dásně na zub“, nikdy ne obráceně.
  • Vyvarovat se sladkostí, zvláště v období mezi jídly.
  • Jíst vyváženou stravu bohatou na vitamín C, vápník a bílkoviny.
  • Vyhýbat se agresivním bělicím kúrám.
  • Pravidelně navštěvovat zubního lékaře. V České republice mají lidé nárok na preventivní prohlídku u dentisty každých 6 měsíců.

(luko)

Zdroje:
www.diabetes.co.uk
www.medicalnewstoday.com
www.zuby.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#