#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Deprese může komplikovat onemocnění střev

2. 10. 2014

Ačkoliv se deprese a Crohnova choroba mohou jevit jako zdánlivě nesouvisející onemocnění, ve skutečnosti tak vzdálená být nemusí. Pojí je totiž obdobné příznaky a jedna nemoc může negativně ovlivňovat průběh té druhé.

Ačkoliv se deprese a Crohnova choroba mohou jevit jako zdánlivě nesouvisející onemocnění, ve skutečnosti tak vzdálená být nemusí. Pojí je totiž obdobné příznaky a jedna nemoc může negativně ovlivňovat průběh té druhé.

Spojení chronického onemocnění a deprese není ničím výjimečné. Jednou z příčin výrazného poklesu nálady bývá v případě obtížně léčitelných dlouhodobě probíhajících chorob nejistota z budoucnosti. Nenaplnění nadějí vkládaných do nových typů léčby je rovněž velmi vyčerpávající, podobně jako neustálá přítomnost více či méně obtěžujících příznaků vlastní choroby. Nepříznivý vliv na náladu mohou mít i některé užívané léky, typickým příkladem jsou kortikosteroidy. Ty mohou vedle depresivních stavů u nemocného vyvolat také mánii.

Různé choroby, shodné příznaky

Některé příznaky provázející depresi mohou kopírovat symptomy střevních zánětlivých onemocnění. To může mít za následek opožděné stanovení diagnózy poruchy nálady a především meškání v zahájení její léčby. Terapie deprese je nutná, je-li přítomno několik z následujících příznaků:

  • snížený apetit,
  • neúmyslná ztráta na váze,
  • poruchy spánku,
  • trvalá únava,
  • narušená pozornost a paměť,
  • ztráta zájmů,
  • pocity viny, bezmoci, beznaděje, zbytečnosti,
  • sebevražedné myšlenky.

Propojení duše a těla

Psychický stres dle zkušeností lékařů a pacientů zhoršuje některé příznaky i vlastní průběh Crohnovy choroby. Příčinou je propojení neuroendokrinního a imunitního systému. Pokud navíc nemocný trpí těžkými depresemi, obvykle nedodržuje doporučená dietní opatření, neužívá potřebné léky a nedochází ke svému lékaři na kontroly. Výsledkem je znovuobjevení se střevního zánětu a celkové zhoršení zdravotního stavu.

Dobré psychické rozpoložení je základním předpokladem úspěšné léčby jakéhokoliv tělesného onemocnění. Proto je řešení deprese či jiné duševní poruchy stejně důležité jako terapie vlastní Crohnovy choroby.

(veri)

Zdroj: www.healthline.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#