#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cukrovka je často nechtěným dítětem obezity

27. 7. 2015

Jak silná je vazba mezi nadváhou a diabetem a jak vůbec tělesný tuk s cukrovkou souvisí? Otázky, které vás možná doteď ani nenapadlo si položit, zodpoví následující řádky.

To, že nadváha a obezita zvyšují riziko cukrovky, je fakt. Tak dobře známý, že se většina lékařů ani odborných článků již ani neobtěžuje tento vztah dokazovat nebo vysvětlovat. My to ale vezmeme pěkně od začátku.

Když buňky oslepnou

Není nadváha jako nadváha. Robustní, svalnatá postava vám cukrovku nepřivodí; nadměrné množství tělesného tuku ano. Ten, zvláště pokud je lokalizován na břiše, může vyvolat vznik takzvané inzulinové rezistence. Mechanismus je následující:

  • Hormon inzulin otevírá krevnímu cukru (glukóze) vstup do buněk. V nich se glukóza buď mění na energii, nebo ukládá do zásoby, hlavně ve formě tuku.
  • Tuk produkuje látky, které účinnost inzulinu snižují. Je to normální proces, kterým se tělo snaží zajistit, aby se tukových zásob nevyrobil nadbytek.
  • Když je tuku příliš, vzroste samozřejmě i hladina těchto látek. Jejich účinek na buňky pak je tak silný, že citlivost buněk k inzulinu už je snížená nezdravě. A tomu říkáme inzulinová rezistence.
  • Její závažnost roste rychleji, než byste čekali – i přírůstek pouhých 4,5 kg za 15 let může způsobit, že se závažnost inzulinové rezistence zdvojnásobí!

Superhrdinka slinivka

Jen u některých lidí, kteří mají inzulinovou rezistenci, se ale vyvine cukrovka. Snížená citlivost buněk k inzulinu se totiž dá obejít, a to zvýšenou produkcí tohoto hormonu. Vysoká hladina inzulinu v krvi glukózu do buněk zkrátka „natlačí“. K tomu je ale důležitá výborná funkce továrny na inzulin – slinivky břišní. Jakmile se slinivka vyčerpá nebo onemocní, není schopná nadměrnou rezistenci vyvážit nadměrnou produkcí. Buňky tak začínají hladovět, cukr se hromadí v krvi a na světě je další diabetik.

Jednoznačná spojitost

Studií, které měly určit riziko cukrovky u obézních lidí, už proběhlo v historii nespočetně. V roce 2010 se proto sešel tým vědců, který velkou část těchto prací vyhledal, porovnal a jejich výsledky zpracoval do jedné velké statistiky. To je běžný vědecký postup, který je spolehlivější než jednotlivé studie a má zaručit minimální zkreslení výsledků. Tým došel k tomu, že:

  • obézní dospělí mají oproti štíhlým 7,19× vyšší riziko diabetu,
  • lidé s nadváhou jsou 2,99× více ohroženi.

Nadváha přitom orientačně znamená BMI (body mass index) vyšší než 25, obezita BMI nad 30. Výsledky jednotlivých studií se značně lišily, a když vědci vybrali pouze ty „nejlepší“ z nich (s vysokým počtem pacientů a dobrými metodami), výsledná čísla byla dokonce ještě vyšší.

Nová epidemie

Počet obézních lidí se od roku 1980 více než zdvojnásobil. Stále častěji tato nemoc (ano, obezita skutečně patří mezi choroby) postihuje i malé děti. Smutné je, že zatímco dřívější epidemie infekčních nemocí byly mimo naši kontrolu, za tuto moderní si většinou můžeme sami. Jedno je jisté: pokud nechceme trpět cukrovkou a řadou dalších zdravotních komplikací, které jsou s obezitou spojené, nadbytečná kila musí pryč. A to zdravě – pohybem a změnou stravy – a napořád. 

(luko)

Zdroje:
www.bd.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.who.int



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#