#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čtyři tipy, jak zabránit rozvoji cukrovky 2. typu

14. 5. 2019

Dědičné předpoklady ani věk nikdo z nás změnit neumí. Přesto ale můžeme riziko rozvoje diabetu 2. typu podstatně snížit. Poradíme vám, jak na to.

Zvýšené riziko rozvoje cukrovky 2. typu pomůžou odhalit pravidelné preventivní prohlídky u vašeho praktického lékaře. Dozvíte se, jak na tom právě jste a jak moc bude potřeba změnit váš životní styl. Máte několik možností:

  • váš metabolismus cukrů funguje správně,
  • máte tzv. prediabetes – předstupeň cukrovky 2. typu, který je ještě vratný,
  • cukrovkou 2. typu už trpíte – váš lékař s vámi probere další léčbu, případně potřebná vyšetření pro určení stupně rozvoje nemoci.

A jak se tedy rozvoji diabetu 2. typu bránit? Nabízíme vám čtyři tipy, jak na to:

1. Méně stresu

Nadměrná stresová zátěž organismu neprospívá a ani ve vztahu k cukrovce tomu není jinak. Recept, podle kterého si můžete ušetřit spoustu zbytečného rozčilování a trápení, kdysi formuloval neznámý autor: „Člověk má mít sílu změnit to, co změnit může, statečnost unést to, co změnit nemůže, a rozum posoudit rozdíl mezi obojím.“ Tato rada je velice účinná a stále aktuální i v dnešní době. 

2. Jezte zdravě

Dopřávejte si zdravou stravu s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem vlákniny. Pomůže vám udržet na uzdě nejen váhu, ale i pochody látkové přeměny. Obezita totiž patří mezi silné rizikové faktory rozvoje cukrovky. 

3. Pravidelně si zacvičte

Stejně jako zdravá strava má i cvičení pozitivní vliv na vaši tělesnou hmotnost. Kromě toho kladně ovlivňuje i správné využití inzulinu – hormonu, který umožňuje vstup glukózy do buněk a tím zároveň snižuje její hladinu v krvi – tělem. Při sportu se v těle navíc uvolňují tzv. endorfiny, díky kterým se budete cítit dobře i po psychické stránce. Lékaři doporučují alespoň 30 minut cvičení 5× týdně.

4. Poctivě berte předepsané léky

Pokud vám lékař předepsal léky, berte je přesně podle doporučení. Jedině tak budou mít potřebný efekt. Pokud je budete brát jinak, ztratí minimálně část svého účinku nebo by vám mohly i uškodit. Nutno dodat, že při léčbě nebo prevenci cukrovky představují léky pouze její doplněk. Mnohem účinnější je zdravý životní styl. Potvrdila to i nedávná studie provedená americkým Národním institutem pro zdraví.

(ivh)

Zdroj:

DANSINGER, Michael. Can You Prevent Type 2 Diabetes?. [online]. [cit. 2015-03-09]. Dostupné z: www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#