#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?

15. 5. 2019

Sice se nedá jednoznačně říct, co je příčinou této choroby, jisté však je, že je ovlivněna geneticky. A jednovaječná dvojčata jsou ohroženější než ta dvojvaječná...

Sice se nedá jednoznačně říct, co je příčinou této choroby, jisté však je, že je ovlivněna geneticky. A jednovaječná dvojčata jsou ohroženější než ta dvojvaječná.

Výskyt této choroby v posledních šedesáti letech vzrůstá. Na celém světě je průměrně zaznamenáno 1,7–2,2 případu na 100 000 obyvatel. V ČR postihne tato nepříjemná nemoc 3 až 5 obyvatel ze 100 000.

Přesný mechanismus vzniku Crohnovy nemoci (CN) není zcela jasný. Je patrné, že „viníků“ musí být více a k jejímu propuknutí je nutná jejich „spolupráce“.

Blahobyt jako rizikový faktor

Vzhledem k významně vyšší četnosti CN v Severní Americe, západní Evropě či skandinávských zemích je nejspíš rizikovým faktorem život v bohatých, industrializovaných zemích, a hlavně v jejich aglomeracích. Ruku v ruce se znečištěným prostředím metropolí jde i hektický životní styl plný stresu. Ten má na imunitu dost negativní vliv.

Podezřelé mléko i pečivo

Také složení stravy může hrát při vzniku této nemoci určitou roli – hlavní složkou jídelníčku obyvatel severní polokoule je totiž mléko a pečivo. A přitom u mnoha pacientů se střevními záněty se projevuje laktózová intolerance a v jejich střevech byly nalezeny protilátky proti Saccharomyces cerevisiae – tedy kvasinkám z pekařského droždí.

Narušená rovnováha

Další výzkumy se v poslední době zabývají otázkou, zda střevní mikroflóra (a její nerovnováha) může ovlivnit imunitní procesy ve střevě a „přispět“ tak k rozvoji CN.

Na vině je hlavně dědičnost

Podle všeobecně přijímané hypotézy vzniku CN je však klíčovou podmínkou dědičný sklon pacienta. Podezřelých genů, jejichž mutované varianty jsou jednou z příčin CN, je několik. Vesměs ovlivňují imunitní odpověď a komunikaci buněk imunitního systému. Navíc mutovaných variant je také více, takže veškeré výpočty pravděpodobností jsou hodně složité.

Riziková dvojčata

Studie porovnávající výskyt nemoci u jednovaječných a dvouvaječných dvojčat prokázaly, že pokud jedno z jednovaječných dvojčat onemocní, u druhého propukne nemoc mnohem pravděpodobněji, než kdyby šlo o dvojče dvouvaječné. Také u poměrně uzavřených etnik je výskyt této choroby výrazně vyšší (například aškenázští Židé). Rovněž sourozenci pacientů, u kterých se CN vyskytuje, mají vyšší riziko vzniku onemocnění.

Nejistý výpočet

Nicméně vypočítat pravděpodobnost onemocnění pro potomka nemocných je složité a výsledek nejistý. Studie uvádí, že pokud jsou nemocní oba rodiče, dítě má 30% riziko vzniku CN do svých 30. narozenin. Pokud je nemocný pouze jeden rodič, riziko je jen 9%. Výzkum genů, jejichž mutace vede k poruchám slizniční imunity, však intenzivně pokračuje a vědci doufají, že to co se dnes jeví jako jejich hračka, se v budoucnu stane nástrojem lékařů.

Zdroje:
Medscape:
Walters TD, Silverberg MS. Clinical focus – developments in IBD genetics: clinical implications.
Medicína pro praxi: Huvar P. Idiopatické střevní záněty z pohledu praktického lékaře.

(Ela)



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#